Navigera mot en hållbar skärgård

Skärgårdslandskap och med några båtar på vattnet.
Foto: Jessica Berg/VTI

En förstudie pågår under 2024 för att sammanställa forskning, strategier och utvecklingsarbete med fokus på transporter och infrastruktur i skärgårdar. Vilka utmaningar finns för infrastruktur och hållbart resande i nordiska kust- och skärgårdsområden? Finns det goda exempel på lösningar?

Sveriges geografi präglas av kust och skärgård, och är det land i världen som har flest öar, drygt 221 000. I Sverige finns fler än 500 befolkade öar utan fastlandsförbindelse med bro, 87 procent av dem i haven, övriga i sjöar.

Många svenska skärgårdsområden tillhör den typ av landsbygd som har en fluktuation i befolkning, liksom många fjällområden har. De står inför unika utmaningar när det gäller utveckling av boende, entreprenörskap, infrastruktur och transporter. Företagare måste anpassa sina tjänster till ett ojämnt kundunderlag. Befolkningen har en ojämn tillgång till arbetsmöjligheter. Infrastrukturen (vägar, broar, bryggor, bredband el- och vattenförsörjning) är inte anpassad efter den enorma belastning som kan uppstå delar av året. Hur infrastrukturen kan utvecklas efter den varierande efterfrågan samtidigt som miljö-, natur- och kulturvärden beaktas utgör viktiga utmaningar.

I denna förstudie ska vi sammanställa forskning, strategier och utvecklingsarbete med fokus på transporter och infrastruktur i skärgårdar i såväl Sverige som Finland, Norge och Åland. Studien ska också skapa samarbete med myndigheter och andra relevanta aktörer för långsiktig samverkan mellan forskning och praktik för en hållbar kust och skärgård. Förstudien ska ligga till grund för en större empirisk studie med fallstudier och enkätstudier.

Forskarna är medlemmar i Swedish Network for Island Research (SNIR) som leds av forskare vid Södertörns högskola

Nätverket SNIR:s webbplats Länk till annan webbplats.


Projektet i korthet

Titel: Navigera mot en hållbar skärgård – en omvärldsanalys kring Sveriges unika landsbygdsmiljöer

Projektet pågår: januari–december 2024

Finansiär: Trafikverket portfölj strategiska initiativ.

Projektmedlemmar på VTI: Jessica Berg och Jonna Nyberg

Rådgivargrupp: Region Östergötland, Region Kalmar, Sjöfartsverket, Trafikverket sydöstra regionen, Tillväxtverket, Skärgårdarnas riksförbund och Umeå universitet Centrum för regionalvetenskap.

Senast uppdaterad: