Datadelning för Transportsystemets Digitalisering

Konceptbild över framtidens biltrafik och tillgången till fordonsdata.
Foto: Biancoblue/Mostphotos.com

Det sker idag en snabb och ömsesidig påverkan mellan en ökande digitalisering i samhället och transportsystemets utveckling. En central förutsättning för nya resenärstjänster, affärsmodeller, effektivisering och reglering är fungerande datadelning.

Datadelning inom transportområdet avser processen där olika aktörer – inklusive myndigheter, företag, forskare och allmänheten – delar och får tillgång till data relaterad till transportsektorn.

Forskningsinriktning

Några exempel på vår forskning inom området "Datadelning för transportsystemets digitalisering":

  • I takt med att fordon blir alltmer uppkopplade och autonoma i sin körning, uppstår nya krav på det omgivande samhället. Ett viktigt område är utvecklingen av digital regelgivning. Trafikregler som idag kommuniceras genom skrivna trafikföreskrifter och fysiska skyltar kommer att behöva digitala motsvarigheter för att möjliggöra reglering av alltmer autonoma fordon som exempelvis bilar och autonoma leveransrobotar.
  • Ett relaterat område är digital regeluppföljning. Tack vare ökade digitala förmågor i samhället, som bildigenkänning och sensorer, tillsammans med offensiv EU-reglering och innovativa tillvägagångssätt från offentliga aktörer, öppnas nya möjligheter för att övervaka efterlevnaden av myndigheters regelverk och tillstånd genom databaserade policyinstrument.
  • Kombinerad mobilitet, där resenärer använder flera färdmedel – ofta genom digitala plattformar – för att nå sina destinationer, stärker kollektivtrafikens grund och inkluderar tjänster som elsparkcyklar och taxi. Syftet är att göra transportsystemet mer effektivt och hållbart.
  • Med elektrifieringen av transportsystemet följer nya behov av datadelning, särskilt vid gränssnittet mellan fordon och infrastruktur. Detta omfattar också samspelet mellan transportsystemet och energisystemet, med datautbyte kring laddningsbehov, batterikapacitet och betalningsinformation.
  • Utöver teknisk utveckling sker också regulatoriska förändringar, framför allt på EU-nivå. Dessa förändringar innebär krav på datahantering och vilken data som får delas, samt krav på publicering av vissa datamängder om de finns tillgängliga digitalt.

Syfte och mål

Syftet med forskningsområdet "Datadelning för transportsystemets digitalisering" är att utifrån ett socio-tekniskt perspektiv utveckla, konceptualisera och utvärdera multi-organisatoriska datadelningslösningar för transportsektorn.

Målet är att medverka till lösningar i tidiga utvecklingsfaser, generera underlag för beslut, sprida kunskap om nya användningsområden och publicera vetenskapligt granskade artiklar.

Senast uppdaterad: