Anpassningsförmåga längs vattendrag (room4water)

Översvämat vattendrag vid Åled, Halmstad kommun.
Foto: Halmstad kommun

I projektet Room4water undersöks vilken kapacitet och förändringsförmåga som finns för att genomföra långsiktig, proaktiv och flexibel klimatanpassning för att hantera allt mer extrema översvämningar längs med vattendrag.

Ökande konsekvenser av extremväder gör att anpassning till ett förändrat klimat blir allt mer nödvändigt. Översvämningar av vattendrag är tillfälliga och varierar i omfattning och varaktighet. Det innebär att det behöver finnas en flexibilitet och anpassningsbarhet i hur marken kan användas för att skapa plats för vattnet när det väl kommer.

Översvämningar av vattendrag har traditionellt hanterats med tekniska lösningar såsom tillfälliga eller permanenta skyddsvallar och pumpanordningar. Nya bredare alternativ som naturbaserade lösningar förespråkas allt mer eftersom de kan hantera flera risker samtidigt och ge fördelar som ökad biologisk mångfald och rekreation. Lösningar uppströms som ger plats för vattnet kan också lindra effekterna nedströms. Det kan också inkludera att ta bort eller flytta hårda strukturer som står i vägen, stänger ute eller inne vatten, eller riskerar att skadas.

En utmaning med att hantera stora vattendrag generellt och klimatanpassning specifikt är att vattendragen och effekterna av översvämning sträcker sig över flera administrativa gränser, sektorer och aktörer med ibland motstridiga intressen och värderingar.

Syfte

Room4water syftar till att undersöka möjligheterna för långsiktig, proaktiv och flexibel klimatanpassning till översvämningar längs med vattendrag. Projektet kommer att studera vilken kapacitet som finns för att genomföra klimatanpassning som möjliggör naturbaserade strategier och reträttstrategier för att skapa plats för vattnet.

Genomförande

Projektet genomförs med Nissans dalgång, dess nätverk av samhällen och infrastruktur, och berörda aktörer, som fallstudie genom att adressera förändringsförmåga utifrån tre nyckelaspekter:

  1. förändringskapacitet i styrning,
  2. förändringskapacitet hos samhällen, samt
  3. förändringskapacitet i landskapet för att skapa rum för vattnet.

Dessa tre kommer att resultera i en fjärde aspekt om förändringskapaciteten ur ett vattendragsperspektiv med dess natur, människor och politik.

Projektet är tvärvetenskapligt och väver samman fysisk planering, riskhantering, klimatanpassning och naturvård med medborgardeltagande och skapandet av berättelser för att resonera med allmänheten och politiker.

Förväntade resultat

Room4water ska resultera i praktiska rekommendationer för att integrera anpassningsbar och flexibel markanvändning som möjliggör rum för vatten i klimatanpassningsplaner, med beaktande av människors behov, bebyggelse och transportförbindelser.

Kort om projektet room4water

Titel: Förändringskapacitet för att hantera extrema väderhändelser genom att ge plats åt vattnet – från sinne till karta (room4water)

Projekttid: 2024–2026

Parter: Projektet leds av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och är ett samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statens geotekniska institut (SGI), Karlstad universitet (Kau), och länsstyrelserna i Jönköpings och Hallands län.

Referensgrupp: Representanter från Naturvårdsverket, Trafikverket nationellt, Trafikverket Region Syd, Nissans vattenråd, Gislaved kommun och Halmstad kommun.

Projektansvarig: Gunnel Göransson, VTI

Finansiär: Formas

Senast uppdaterad: