Förare och fordon

Ny teknik i all ära, men förr eller senare ska den hanteras av en människa. Enheten Förare och fordon forskar framför allt kring samspelet mellan människa och fordon och människans förutsättningar att tillgodogöra sig nya tekniska system, nya mobilitetslösningar och dess effekter på beteende.

Inom fordonsindustrin och transportsektorn i stort sker en mycket snabb teknisk utveckling, inte minst när det gäller digitalisering, automatisering och elektrifiering. En grundfråga för forskarna på enheten är vilka möjligheter vi människor har att tillgodogöra oss den nya tekniken och de nya systemen i våra fordon.

Även om den nya tekniken ofta syftar till att underlätta för oss människor – som automatisering – kommer människan också i framtiden ha en viktig roll och på ett eller annat sätt tvingas hantera de tekniska systemen. I självkörande fordon, till exempel, slipper människan eventuellt köra själv, men måste samtidigt fatta olika beslut och övervaka så att tekniken fungerar. Människans roll blir annorlunda, men inte mindre viktig än tidigare.

Många av enhetens forskningsprojekt rör just den stora omställning som elektrifiering, automatisering och digitalisering innebär. Andra projekt handlar om nya eller nygamla typer av fortskaffningsmedel och hur människan fungerar ihop med dessa.

I ett stort projekt ska till exempel ungdomar som kör A-traktorer följas under flera år för att se om körvanan påverkar beteendet i trafiken när de tar och har tagit körkort för bil.

Senaste nytt från enheten

Senast uppdaterad: