Karolina Isaksson är professor i Transportpolicy och transportplanering vid VTI. Hennes forskning handlar om att undersöka hur transportpolitik och transportplanering formas och förändras över tid, och bidra till fördjupad kunskap om förutsättningar att ställa om transportsektorn i hållbar riktning.

Karolina har mer än 20 års erfarenhet som forskare inom detta fält. I sitt arbete har hon ofta intresserat sig för hur frågor om miljö, klimat och social rättvisa integreras och beaktas i olika typer av planerings- och beslutssammanhang. Andra teman rör implementeringssvårigheter, maktrelationer och institutionella trögheter, värderingskonflikter och transformativ kapacitet.

Karolina har även undersökt teori och praktik för miljöbedömning, samt olika typer av styrmedel (t ex trängselskatt) och experimentella initiativ för hållbar omställning. Karolina har även forskat om så kallad ”smart” mobilitet ur ett governanceperspektiv och har nyligen börjat arbeta med frågor om resiliens och beredskap. Karolina är sedan år 2015 även adjungerad professor vid KTH Institutionen för Samhällsplanering och miljö Länk till annan webbplats. där hon bland annat är verksam inom forskarskolan TRANSPLACE Länk till annan webbplats. .

2023–2026

Stärkt kapacitet för mål- och omställningsinriktad planering (DEMOPLAN)

Projektet syftar till att fördjupa kunskapen om vad som krävs för att stärka den gemensamma planeringskapaciteten inom transportsektorn för att möta klimat- och hållbarhetsmål. Genom utvecklad kunskap om arbetsformer och metoder ska projektet överbrygga svårigheter i dagens planeringspraktik och främja en gemensam strategisk systemsyn. Projektet startades år 2023 och pågår fram till år 2026. Arbetet genomförs i samarbete mellan VTI, Linköpings universitet, Trivector, Göteborgsregionen och planeringsorganisationer i Göteborg och Umeå med omnejd.

2023–2027

Beredskapshänsyn i transportsystemet (BULT) (foi.se) Länk till annan webbplats.

BULT-projektet syftar till att bygga ny kunskap om vad beredskapshänsyn i transportsystem innebär utifrån nya teknologier, förändrade varuförsörjningskedjor och framtida hotbilder, samt att undersöka hur beredskapshänsyn kan integreras i statens och näringslivets beslutsprocesser. Projektet startades år 2023 och kommer pågå fram till år 2027. Det leds av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och genomförs i nära samarbete med VTI, KTH och Linköpings universitet. Projektet finansieras av Trafikverket.

2024–2027

Kapacitet att ställa om: Kraften i samspelet mellan politik, förvaltning och medborgare i omställningen av lokala transportsystem

Detta forskningsprojekt syftar till accelererad omställning till hållbar och energieffektiv mobilitet i svenska kommuner, genom lärande från ledande exempel i Europa. Utgångspunkten är att samspel mellan politiker, tjänstepersoner och medborgare är av avgörande betydelse för en omställning, och att denna inte kan ske endast med tekniska och instrumentella åtgärder. Det handlar också om politiska visioner, hantering av värdekonflikter och legitimitetsskapande. I projektet studeras framgångsfaktorer från europeiska städer med fokus på potential och applicerbarhet i svenska fall. Projektet bygger kunskap om grundläggande framgångsfaktorer som överförs, testas och vidareutvecklas i samverkan mellan forskare och tjänstepersoner i tre kommuner med uttalade förändringsambitioner. Resultaten har relevans för och nyttiggörs för att kunna tillämpas i flera svenska kommuner. Projektet genomförs under år 2024-2027 av VTI och Trivector i nära samarbete med Linköpings kommun, Örebro kommun och Östersunds kommun. Finansieringen kommer från Energimyndigheten.

2017–2024

Mistra SAMS (sams.kth.se) Länk till annan webbplats.

I forskningsprogrammet Mistra SAMS (Sustainable accessibility and mobility services) (2017-2024) undersöktes hur digitala tillgänglighets- och mobilitetstjänster, tillsammans med andra policy- och planeringsåtgärder, kan bidra till minskade utsläpp och mer hållbar mobilitet och tillgänglighet i urbana och semiurbana miljöer. Programmet leddes av KTH i nära samarbete med VTI och innehöll ett flertal olika delprojekt. Mer information om syfte, upplägg och resultat finns att ta del av via projektets hemsida: Mistra SAMS | KTH Mistra SAMS finansieras av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning – Mistra.

2020–2022

Att realisera ny mobilitet – en analys av samverkansprocesser som formar framtidens kollektivtrafik i städer (k2centrum.se) Länk till annan webbplats.

Projektets övergripande syfte var att fördjupa kunskapen om hur planering och beslutsfattande om framtidens mobilitet görs i nya typer av samverkansprocesser i kollektivtrafiken. Empiriskt fokus har riktats mot pilotprojektet Modern mobilitet i Barkarbystaden, där nya mobilitetskoncept (självkörande minibussar och en plattform för kombinerad mobilitet) har testats i stadsdelen Barkarby i Järfälla kommun. Forskningen finansierades av K2.

Karolinas närmaste medarbetare på enheten:

Karolina har för närvarande följande externa uppdrag:

Medverkar i

Avdelning: Samhälle, miljö och transporter

Enhet: Mobilitet, aktörer och planering

Forskningsområde: Planering, styrning och omställning