Nytt projekt: VTI och SGI skapar plats för vattnet

Översvämning vid parkbänk.

Översvämning. Ett nytt samverkansprojekt ska utreda olika sätt att undvika detta. Foto: Mostphotos

Vart ska vattnet ta vägen vid skyfall och annat extremväder? Och hur ska samhället på bästa sätt skapa utrymme för vattnet och undvika allvarliga översvämningar? Det är två huvudfrågor i projektet room4water där VTI samarbetar med SGI, SLU och Karlstads universitet.

Medan traditionell klimatanpassning till stor del handlar om att stänga in och stänga ute oönskade vattenmassor, vänder room4water på uppgiften. Kanske är det mer effektivt att skapa utrymme för de stora vattenmängderna?

I projektet granskas Nissans lopp från källan vid Taberg utanför Jönköping till utloppet i Halmstad och Laholmsbukten. Längs sträckan, som flera gånger drabbats av översvämningar, finns fem kommuner, två regioner och två länsstyrelser.

– En viktig uppgift är att underlätta myndigheternas samarbete. Åtgärder på en plats får konsekvenser på andra. Här ska vi försöka hitta forum för effektiva helhetslösningar, säger projektledaren Gunnel Göransson på VTI.

I projektet ska fysisk planering, riskhantering och klimatanpassning länkas samman i samarbeten över sektorer och geografiska gränser. Det handlar om att granska fysiska åtgärder för att skapa plats för vatten, men också om hur myndigheternas styrning kan förändras och förbättras. Och, inte minst, hur samhälle och medborgare påverkas.

– Närhet till vatten är attraktivt, det tycker jag själv. Men kanske är det tillgången till vatten som är det viktiga, inte just att bo precis vid vattnet, säger Gunnel Göransson.

Exempel på naturvårdande insatser kan vara att återskapa våtmarker eller att tillfälligt tillåta översvämningar på vissa utvalda platser för att förhindra översvämningar i andra mer känsliga områden. Vattendrag som rätats ut av människan kan också återfå sitt naturliga, krokiga lopp. Och, den mest drastiska lösningen, hus, vägar och andra byggnader kan flyttas bort från vattnet.

När det gäller ansvaret för olika delar leder VTI projektet och kommer bland annat att arbeta med att möjliggöra samarbeten över administrativa och geografiska gränser för att skapa rum för vatten. SGI, Statens geotekniska institut, ansvarar för ett arbetspaket om möjliga förändringar i landskapet.

– Vi ska ta fram ett kartunderlag som visar hur Nissan och landskapet runtomkring har förändrats, och hur det kan bli i framtiden. För att förebygga och hantera översvämningar ska vi också ta fram exempel på strategier för hur vattnet kan få ta plats på ett bättre sätt, säger Marianne Karlsson, klimatanpassningsstrateg vid SGI.

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, kommer framför allt att arbeta med värdering av ekosystemtjänster. Kau, Karlstads universitet, kommer att studera människors attityder och preferenser.

– Vi kommer att arbeta tätt tillsammans och skapa berättelser och visualisering, från sinne till karta, säger Gunnel Göranson.

Room4water finansieras med sex miljoner kronor av Formas. Det drivs i samarbete med länsstyrelserna i Jönköpings och Hallands län med en projekttid på tre år.

Text: Mikael Sönne

Läs mer om projektet: Anpassningsförmåga längs vattendrag Länk till annan webbplats.


Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?

  • Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
  • VTI aktuellt: kundtidning som ges ut fyra gånger per år. Få den kostnadsfritt hem i brevlådan eller digitalt med e-post.