VR/XR-studie i körsimulator

Simulerad trafik i stadsmiljö.
Foto: Bo Liu/VTI

VTI genomför nu en körsimulatorstudie som handlar om hur förare egentligen gör när de kör bil i stadsmiljö. Studien genomförs under andra halvan av mars till början av april 2024. Anmäl ditt intresse till studien längst ner på sidan.

Vem kan delta?

Vi söker deltagare med B-körkort i åldrarna 18–65 år. För att delta i studien behöver du uppfylla följande kriterier:

  • 18–65 år
  • Minst 5 000 körda mil totalt, varav minst 1 000 mil senaste året
  • Det är en fördel om du har tidigare erfarenhet av virtuell verklighet (VR)
  • Inga anlag för åksjuka

Hur går studien till?

Person som använder körsimulatorn.
Foto: Bo Liu/VTI

Under studien kommer du att få köra i vår körsimulator. Körsimulatorn, som består av ratt och pedaler, är omgiven av gröna väggar. Innan du kör i väg får du ta på dig virtual reality glasögon (VR/XR headset) där du, i stället för att se gröna väggar, kommer att se resten av bilen och den omgivande trafikmiljön. Du kommer fortfarande att kunna se bilens reglage och dina egna händer. På bilderna ser du ungefär hur det kommer att se ut.

Sammanlagt kommer 40 personer att delta. Vi mäter ögonrörelser, hjärtfrekvens, hastighet med mera. Under körningen kommer du då och då att berätta hur belastande situationen känns. Du kommer även att fylla i en enkät.

Räkna med att det kommer att ta ungefär 2 timmar att delta i studien. Studien är etikprövad.

Försäkring och ersättning

Vi erbjuder dig 800 kr (före skatt) i ersättning för utebliven inkomst. Samtliga deltagare kommer att vara försäkrade via Kammarkollegiet.

Vad händer med mina uppgifter?

Alla data lagras centralt på VTI:s server. Projektledaren bestämmer vilka forskare som får tillgång till datamaterialet och under vilken tidsperiod det kan ske. Materialet som samlas in kodas med ett id-nummer där endast projektledaren kommer att ha tillgång till nyckeln mellan id-nummer och namn. Datamaterialet kan komma att användas av forskare vid VTI även i framtida studier. Data sparas i tio år.

Avidentifierade data kommer även att analyseras av forskare i Tyskland, Nederländerna, Italien med flera via det EU-finansierade projektet i4Driving Länk till annan webbplats.. Vi kommer inte att sprida material där du kan identifieras på sociala medier eller liknande kanaler.

Hur får jag information om resultatet av projektet?

Data kommer att redovisas i vetenskaplig publikation. Vi kommer även vid begäran sammanställa en enklare översikt av resultaten på gruppnivå.

Anmäl intresse

Anmäl ditt intresse genom att fylla i enkäten som du når via länken här under. Om du blir utvald till studien kommer vi att kontakta dig under de närmaste veckorna.

Enkät för att anmäla intresse till studien Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: