BBC: Astrid Linder en av världens främsta kvinnor

Astrid Linder och krockdockan SET50F.
Astrid Linder och krockdockan SET50F.

Professor Astrid Linder har utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika och inspirerande kvinnor av brittiska BBC. Med på listan finns också advokaten Michelle Obama, fotbollsstjärnan Aitana Bonmati och AI-experten Tomnit Gebru tillsammans med en rad andra framstående kvinnor inom vetenskap, idrott, kultur och politik.

Astrid Linder tilldelas utmärkelsen för sin forskning kring trafiksäkerhet och utvecklingen av världens första kvinnliga krockdocka i genomsnittlig storlek. Hon är enda svensk på årets lista. Så här skriver BBC i motiveringen:

”I decennier har bilar tillverkats med krockdockor baserade på en genomsnittlig man – även om statistik visar att kvinnor löper större risk att skadas eller dö vid en kollision. Astrid Linder har arbetat för att ändra på detta, och ledde projektet att skapa världens första kvinnliga krockdocka av genomsnittlig storlek, som tar hänsyn till kvinnors kroppars anatomi. Astrid Linder är professor i trafiksäkerhet vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och adjungerad professor vid Chalmers tekniska högskola och expert på biomekanik och förebyggande av trafikskador."

Astrid Linder fick beskedet på tisdagen strax innan hon skulle hålla en föreläsning online för studenter vid ett tjeckiskt universitet.

– Det är väldigt roligt, både för mig och alla andra som bidragit till den här forskningen. Krockdockan bygger på 25 års arbete och även om jag får mest uppmärksamhet har det verkligen varit ett lagarbete, säger Astrid Linder.

Arbetet med att utveckla den kvinnliga krockdockan SET50F, och den manliga motsvarigheten SET50M, har skett i samarbete med en rad partner och finansierats av svenska Vinnova och EU-kommissionen. Bakgrunden till projektet är att kvinnor löper större risk än män att skadas i trafikolyckor – och att det hittills saknats krockdockor som tar hänsyn till kvinnors anatomi.

Astrid Linder menar att utnämningen till BBC:s topp 100-lista är viktig.

– Det uppmärksammar vad vi åstadkommit och vad som är möjligt att göra. Förhoppningsvis kan det inspirera andra. Det visar också värdet av forskning och att det är något som är viktigt och angeläget, säger hon.

BBC:s lista med kvinnor från hela världen är indelad i fem områden: klimat, kultur/utbildning, underhållning/idrott, politik/juridik samt vetenskap/hälsa/teknik. Läs mer om BBC:s sammanställning och Astrid Linders forskning via länkar nedan.

Läs mer:

BBC 100 Women 2023 Länk till annan webbplats.

Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?

  • Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
  • VTI aktuellt: kundtidning som ges ut fyra gånger per år. Få den kostnadsfritt hem i brevlådan eller digitalt med e-post.