Medborgardeltagande i transportsektorn fokus i ny antologi

Kollage med foto på Claus Hedegaard Sørensen och antologin
Claus Hedegaard Sørensen är en av redaktörerna till en antologi om transporter och medborgardeltagande. Kollage: Elsa Bolling-Landtblom/Karin Linhardt/Gunilla Rech/VTI

VTI medverkar i en antologi om medborgardeltagande i transportsektorn. Allmänhetens roll och medverkan är ofta av mindre betydelse när forskare, makthavare och andra experter ska bedöma policymål, strategier och åtgärder. Boken analyserar forskningsområdet och diskuterar olika former av deltagande, utmaningar och insikter.

Från VTI deltar forskningsledare Claus Hedegaard Sørensen som en av dess redaktörer och tillika medförfattare tillsammans med seniora forskaren Jens Alm. Boken är utgiven både fysiskt och digitalt på det stora internationella förlaget Emerald och ingår i dess serie om transporter och hållbarhet. Länken mellan transporter och hållbarhet är viktig. Det betonas genom seriens stora variation av ämnesområden inom transportsektorns påverkan på ekonomi, miljö och socialt samt dess interagerande med andra policysektorer.

Claus Hedegaard Sørensens insatser är delvis finansierade av VTI. Redaktörskapet delar han med Lisa Hansson, professor i urban och regional planering samt Tom Rye, professor i transportpolicy, båda från Högskolan i Molde, Norge. Antologin har 10 kapitel som tar upp hur medborgardeltagande varierar inom transportsektorn, vilka begränsningar och speciella villkor som finns samt vad som karaktäriserar deltagandet.
Diskussionerna rör varierande former av medborgardeltagande kopplade till hållbar mobilitet, transportplanering, policypaket, hälsa, infrastruktur och aktivt resande. Allt detta sammantaget leder fram till en omfattande analys, relevant för både praktiska planerare och forskare inom transportsektorn.

Jens Alm och Claus Hedegaard Sørensen är inblandade i tre av kapitlen, varav Jens Alm har skrivit ett tillsammans med Alexander Paulsson, docent i företagsekonomi på Lunds universitet. Kapitlet handlar om underhåll av enskilda vägar i Sverige som sköts av samfällighetsföreningar där medlemskap är obligatoriskt, något som många skulle vilja slippa.

Bokens introduktion och avslutning är Claus Hedegaard Sørensen medförfattare till, tillsammans med Lisa Hansson och Tom Rye. Introduktionskapitlet konstaterar att det globalt sett är angeläget med medborgardeltagande men mer sällan inom transportsektorn. Den forskningen har primärt inriktat sig på deltagande i samband med nya eller ändrade vägar och annan markanvändning. I övrigt är forskning om medborgarinflytande inom transportsektorn desto mer begränsad vilket också är utgångspunkten för boken.

Avslutningsvis sammanfattar författarna de tidigare kapitlen, diskuterar potentialen för medborgardeltagande inom transportsektorn och vad det skulle kunna förändra och leda till. Det avslutande kapitlet presenterar bland annat en rad utmaningar som behöver hanteras för att medborgardeltagande inom transportsektorn ska bli fruktbart. Vad kan samhället förvänta sig för deltagande av enskilda medborgare? Hur går det att säkerställa att de som deltar speglar majoriteten eller rätt målgrupp? Går det att uppnå konsensus och är det i så fall rätt mål? Antologin pekar därmed på de svårigheter som finns och som behöver bli bemästrade.

– Slutsatsen är inte att ge upp möjligheten medborgardeltagande inom transportsektorn, men den behöver förberedas noga för att övervinna flera av utmaningarna. En lämplig form skulle kunna vara att utse en representativ grupp av medborgare som har god tid på sig att sätta sig in i saken och diskutera med varandra, till exempel genom ett medborgarråd. Det har prövats på nationell och lokal nivå världen över, men erfarenheten av detta upplägg inom transportsektorn är emellertid ännu begränsad, säger Claus Hedegaard Sørensen.

Public Participation in Transport in Times of Change Länk till annan webbplats.

Citat ur antologin

”Hela världen håller på att införa smart och delad mobilitet inom transportsektorn. För att uppfattas som tidsanpassad och modern behöver varje myndighet på lokal och nationell nivå genomföra egna pilotprojekt. Där finns behov för motsvarande experiment och pilotprojekt i form av medborgardeltagande. Sådant deltagande är inte enkelt och kan få oväntade effekter, men just därför finns det ett stort behov av experiment, lärande och forskning inom det ämnesområdet.”

Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?

  • Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
  • VTI aktuellt: kundtidning som ges ut fyra gånger per år. Få den kostnadsfritt hem i brevlådan eller digitalt med e-post.