VTI-forskning inspirerar konsten

Kvinnor och krockdocka.

SET 50F som konstverk tillsammans med Astrid Linder och Tora Schultz. Foto: Astrid och Henry Linder/VTI

Världens första kvinnliga krockdocka SET 50F har inspirerat till en skulptur skapad av den danska konstnären Tora Schultz. Konstverket finns att beskåda på ett museum för samtidskonst i Danmark. Krockdockan är framtagen av professor Astrid Linder på VTI inom ramen för forskningsprojektet Virtual.

Redan för över 20 år sedan fick Astrid Linder den stora insikten. Det är skillnad om en kvinna eller en man sitter vid ratten när det gäller risk för skada vid en krock. Kvinnorna har högre risk än män att skadas och dö vid jämförbara krocksituationer. Numera är Astrid Linder världskänd för att utveckla kvinnliga modeller för krockprovning, såväl fysiska som virtuella. Nu har också hennes forskning inspirerat till ett konstverk.

– Tora Schultz tog kontakt med mig för cirka ett år sedan. Vi har sedan dess haft en dialog och har träffats i Göteborg och Tora har varit med i krocklabbet i Linköping. Det var en spännande upplevelse när jag såg konstverket Tora hade gjort och insåg att det var SET 50F och ändå inte, berättar Astrid Linder.

Utställningen visas på Overgaden i Köpenhamn och heter Bitch on Wheels där titeln anspelar på bilden av kvinnor som ilskna och okontrollerbara vampyrer. Tora Schultz installationer syftar till att avslöja sociala maktstrukturer genom att visa upp stereotypa bilder av starka kvinnor. Konstnären försöker att synliggöra detta genom att välja ut samtida företeelser och visa upp dem i ett annat sammanhang, nämligen som konstnärliga uttryck på ett museum. Utställningen pågår fram till och med 29 januari 2023.

Astrid Linders nya sätesutvärderingsverktyg Seat Evaluation Tools (SET), som krockdockorna egentligen benämns, har fått stor uppmärksamhet inom forskarvärlden och även i medier runt om i världen. SET 50F är den första krockdockan någonsin som har en geometri och proportioner som motsvarar en genomsnittlig kvinna. SET-modellerna har skapats av ett team lett av Astrid Linder inom Horisont 2020, ett EU-projekt kallat VIRTUAL, Open Access Virtual Testing Protocols for Enhanced Road User Safety.

– Som doktorand på Chalmers i slutet av 90-talet var jag med i ett projekt där vi utformade världens första krockdocka för bedömning av skyddet för den åkande vid en lågfartskollision. Modellen baserades på en standard som användes inom andra kollisionsriktningar, den genomsnittliga mannen, och heter BioRID. Efter det att jag insett att kvinnor hade högre risk för nackskador i dessa kollisioner tänkte jag att vi också borde ha den delen av befolkningen representerade i krockprovning. Och på den vägen är det, säger Astrid Linder.

Tora Schultz: Bitch on Wheels – overgaden.org Länk till annan webbplats.

Tora Schultz: Bitch on Wheels – projectvirtual.eu Länk till annan webbplats.

VTI utvecklar modeller för krockprov av både kvinna och man | VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut (tt.se) Länk till annan webbplats.

Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?

  • Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
  • VTI aktuellt: kundtidning som ges ut fyra gånger per år. Få den kostnadsfritt hem i brevlådan eller digitalt med e-post.