Nästa hållplats Dorotea!

Självkörande buss på flaket på en bärgare.

Hjulia, den självkörande bussen på väg till Dorotea. Ari Helttunen, den ordinarie chauffören från Transdev får hjälp med transporten av Emelie Sandman, Assistancekåren. Foto: Tiina Mauritzell/VTI

Hjulia, den självkörande bussen i projektet Ride the future, där VTI deltar, startade den 29 september resan från VTI i Linköping mot Dorotea för att ställa ut på Inlandsmässan där. Eftersom Hjulias topphastighet är 10 km/tim, så transporteras hon med en bärgare den 880 km långa resan.

Inlandsmässan, med temat Ett hållbart samhälle, hålls den 30 september till 1 oktober i Medborgarhuset i Dorotea. Hjulias närvaro på mässan är ett samarbete med Region Västerbotten och deras projekt Smart landskap.

Under evenemanget ges öppna seminarier där Jonas Jansson, avdelningschef på VTI, kommer att berätta om Ride the future-projektet under sin seminariepresentation ”Automatisering av transporter och trender inom elektrifiering”. Jonas Jansson håller presentationen på fredag 30 september kl. 14:30 och lördag 1 oktober kl. 13:00.

– VTI har arbetat länge med automatisering av föraruppgiften på olika nivåer, alltifrån enklare förarstödsystem till självkörandefordon. Att förstå samverkan med förare/åkande och tekniken är viktig ur både säkerhets- och användarperspektiv. Allt eftersom tekniken blir mer mogen blir det också viktigt att förstå hur automatisering fungera för olika användargrupper, hur det passar in i olika organisationers verksamhet och hur det kan bidra till ett mer hållbart transportsystem. För att besvara sådana frågor spelar Ride the future en viktig roll., säger Jonas Jansson.

Idén om självkörande bussar som en forskningsplattform kläcktes i samverkan mellan VTI och Linköpings universitet. Fordonen är nu rullande bevis på ett framgångsrikt samverkansprojekt som kommer att göra nytta för vårt samhälle. Ride the future är ett regionalt utvecklingsprojekt i samverkan mellan Akademiska Hus, Linköpings kommun, Linköpings universitet, RISE, Linköping Science Park, Transdev Sverige, VTI och Östgötatrafiken. Ride the future ingår i EU-projektet SHOW (SHared automation Operating models for World Wide adoption), ett av EU:s så kallade flaggskeppsprojekt inom mobilitetsområdet. Projektet har idag tre bussar: Hjulia, Busse och Reza. Bussarna trafikerar idag en 3,7 kilometer lång sträcka runt Campus Valla och Vallastaden i Linköping.

– Vi är så tacksamma över att få vara en del i att ”rulla ut” det vi lärt oss i Ride the future till andra delar av Sverige, säger Anna Anund, forskningschef på VTI och projektledare för Ride the future.

Vid eventuella frågor om Ride the future är du välkommen att kontakta Anna Anund enligt kontaktuppgift nedan.

Ride the future – självkörande bussar i Linköping Länk till annan webbplats.

Text: Tiina Mauritzell/VTI

Ari Helttunen, Transdev och Emelie Sandman, Assistance Kåren lastar på Hjulia, den självkörande bussen för transport till en mässa i Dorotea. Foto: Tiina Mauritzell/VTI

Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?

  • Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
  • VTI aktuellt: tidning som ges ut fyra gånger per år och skickas hem till din brevlåda.