ETSC: Allvarliga brister i olycksstatistiken i Europa

Foto: Daniel Sjöholm/ Mostphotos
Den europeiska olycksstatistiken för allvarliga personskador i trafiken är bristfällig och innehåller stora mörkertal. I en ny rapport varnar trafiksäkerhetsorganisationen ETSC för problemet och vad det kan leda till.
De flesta europeiska länder bygger olycksstatistiken på uppgifter från polisen, som dock kan missbedöma skadorna och hur allvarliga de är. Vanligtvis rycker inte heller polisen ut på olyckor med bara fotgängare och cyklister utan inblandning av motorfordon. Statistik från sjukhusen, om den alls används, har å andra sidan korrekta uppgifter om skadorna, men ofta inte hur eller var på vägnätet olyckan inträffade.
Den europeiska trafiksäkerhetsorganisationen European Transport Safety Council, ETSC, beskriver följden som ”massiv underrapportering” av det verkliga antalet allvarliga olyckor. Enligt officiell statistik skadas varje år 1,3 miljoner människor inom EU i trafiken, varav 141 000 allvarligt – men dessa siffror är alltså med stor sannolikhet missvisande.
– Varje dag, över hela Europa, skadas hundratals människor allvarligt på våra vägar. Men beslutsfattarna underskattar problemets storlek och hur dessa skador påverkar individer, samhällen och ekonomi, säger Jenny Carson, projektledare på ETSC.
Anna Vadeby, senior forskare i trafiksäkerhet på VTI, har deltagit i arbetet med ETSC:s nya rapport. Hon menar att den bristfälliga statistiken kan leda till att politiker och andra beslutsfattare tar fel beslut när det gäller trafiksäkerhet.
– Det är svårt att vidta rätt åtgärder om man inte har koll på problemen. Tittar man bara på polisens rapportering missar man till exempel de flesta singelolyckor på cykel. Och det vet vi är den vanligast olyckstypen bland cyklister, säger hon och tillägger att oskyddade trafikanter generellt sett är underrepresenterade i statistiken.
Som jämförelse är Sverige det enda land i Europa vars nationella olycksstatistik bygger på matchade uppgifter från både polisen och sjukvården i ett integrerat system. Systemet, STRADA, är långt ifrån perfekt, men ger ändå en bättre bild än skadestatistiken i många andra länder, även om uppgifter bara samlas in från akutsjukhus och inte från andra sjukhus och vårdcentraler.
– Än så länge är Sverige ensamt om den här typen av skadestatistik. Men problemet har lyfts tidigare och arbete med förbättringar pågår i flera europeiska länder, säger Anna Vadeby.
EU har som mål att trafikolyckorna med allvarliga personskador 2030 ska ha minskat med 50 procent jämfört med 2020. Under perioden 2013–2023 minskade olyckorna med 13 procent, alltså i betydligt långsammare takt.
ETSC är en oberoende och icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att minska antalet trafikolyckor i Europa. Organisationen grundades 1993 och arbetar bland annat med rådgivning till EU-kommissionen, Europaparlamentet och nationella regeringar.
- Läs hela rapporten: Reducing Serious Injuries on European Roads
Länk till annan webbplats.
Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?
- Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
- VTI aktuellt: kundtidning som ges ut fyra gånger per år. Få den kostnadsfritt hem i brevlådan eller digitalt med e-post.