Magnus Berglund sätter raketfart på projekten oavsett transportslag

Man i natur

Magnus Berglund vill se nya möjligheter och starta nya saker, då har han som roligast på jobbet. Foto: Elsa Bolling Landtblom/VTI

Magnus Berglund är forskningschef för Trafikanalys och logistik på VTI. Det han trivs mest med på jobbet är att starta spännande forskningsprojekt tillsammans med sina medarbetare, andra samarbetsparter och inom alla transportslag. Och det tycks gå undan. Nu är logistik och resiliens speciellt i blickpunkten.

– Det är tråkigt att inte ha något att göra. Jag gillar nya projekt och relationer men även att leverera slutprodukten. Kanske som en publikation men faktiskt hellre som en mer publik demonstration, presentation eller liknande. Fast roligast är ändå att se de nya möjligheterna och starta nya saker, säger han.

Universitetsstudierna började på LiU med lndustriell ekonomi där han fortsatte med inriktningen logistik. Kärt barn har många namn. Logistik handlar om materialflöden, att leda och kontrollera dessa ur ett varuägarperspektiv. Ordet logistik började användas på svenska någon gång under 1950- till 1960-talet, innan dess hette det oftast materialadministration. Supply chain management, SCM, är också en flitigt använd term. Den saknar en bra svensk översättning, även om en del förgäves försökt etablera termen flödesekonomi.

– Både forskningen och näringslivet använder begreppen logistik och SCM på olika sätt beroende på bakgrund och vilka trender som är starka, säger Magnus Berglund.

Han fortsatte på forskarskolan IMIE, ett kunskapscentrum vid LiU, en näringslivssatsning för att integrera teknik, management och ekonomi med fokus på förändringar och integration inom industriella värde- och förädlingskedjor.

Disputationen blev klar 2000 med en avhandling om logistikföretags strategiska positionering och värdeskapande processer. Tills helt nyligen har Magnus Berglund haft kvar en mindre tjänst på LiU som adjungerad lektor i logistik – fast efter disputationen blev det fokus på annat.

Under ungefär 20 år arbetade han inom näringslivet med logistikfrågor som konsult. Det blev både klassiska konsultuppdrag inom olika branscher, en hel del utbildning på olika nivåer samt både längre och kortare perioder som interimschef i olika roller. Retail, det vill säga detaljhandel, är det som intresserat honom mest eftersom materialflödena är en väldigt stor del av verksamheten vilket gör dem väldigt betydelsefulla och strategiska.

Hans intresse för företag och logistik är stort, speciellt för hur de utvecklar och skapar värde för sina kunder.

– Sedan har mycket annat tillkommit på senare år. Digitaliseringen, hur företag får in den som hjälpmedel. Att skapa effektivitet inom transporter med öppna data. Ett allmänt logistiskt intresse i sig, där transporter förvisso är en viktig del. Däremot kan utmaningarna att lösa eller möjligheterna till förbättring sitta i helt andra delar av organisationen. Vi måste alltid lyfta blicken till de större systemen och inte fastna i transporterna, det är bättre varu- och resandeflöden som är de faktiska målen.

Ett område som fått mycket fokus på senare tid är resiliens och beredskap, att alltid kunna hantera en störning, om det så handlar om en pandemi, kriget i Ukraina eller andra samhällsförändringar samt förmågan att anpassa sig efter omvärlden långt bort och nära, menar han.

– Logistiken ska vara anpassningsbar. Det går inte att låsa fast sig i tunga strukturer, det måste alltid finnas möjligheter att snabbt justera till en ny verklighet. På ett operativt plan är detta normalt för en logistiker, det vi pratar om nu är störningar på samhällsnivå vilket kräver mycket mer. Det går inte heller att vara reaktiv, det måste finnas en förberedelse – problemet är att vi inte vet vad nästa stora störning kommer att vara.

Många resliensprojekt är på gång på VTI. Ett som Magnus Berglund medverkat till är BULT, Beredskapshänsyn i utveckling och långsiktsplanering av transportsystem – ett femårigt samarbete med LiU, KTH och FOI.

Projekt SAEKERT står for Säker, Anpassningsbar, Ekonomisk och Klimatneutral Energiförsörjning för Resilienta Transportsystem. Det är det första riktigt stora projektet mellan VTI och ACE, Arctic Center of Energy, och ett nytt samarbete med Luleå tekniska universitet. Flera laddningsprojekt är också på gång.

Magnus Berglund gillar att vara chef och tycker det ar mycket roligt att driva verksamheten framåt med sin forskargrupp. Trafikanalys och logistik omfattar snart 40 personer och växer fortfarande. Enheten har rekryterat många nya medarbetare och har de senaste åren haft en tillväxt på 20 procent per år.

– Trafikanalys och logistik är en professionell organisation med självgående medarbetare. Min roll blir att hjälpa till och skapa möjligheter att jobba framåtriktat. Vi har många doktorander, åtta doktorander nu och fyra på gång.

Doktorandtjänsterna är samarbeten med LiU, Chalmers, Luleå och Lunds universitet. Magnus Berglund vill gärna fortsätta att arbeta for samhällsnyttig verksamhet, han vill vara där det finns behov att göra något och fortsätta som chef.

Fritiden handlar mest om familjerelationer med fyra barn och fem barnbarn, som lär bli fler, samt föräldrar som börjar bli lite äldre. Släkten finns över hela Sverige – det blir en hel del resande.

Text: Gunilla Rech

Möt våra medarbetare

Magnus Berglund

Ålder: 56 år.
Arbetsplats: Linköping.
Forskningsområde: Trafikanalys och logistik forskar om transportmodellering, logistik, elektrifiering och digitalisering. Det övergripande målet är att bidra med kunskap till en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig transportförsörjning. Detta kräver kunskap om hur det går till att planera, styra och utforma transportflöden.

Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?

  • Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
  • VTI aktuellt: kundtidning som ges ut fyra gånger per år. Få den kostnadsfritt hem i brevlådan eller digitalt med e-post.