Elcyklar: Så kan brandrisken minska - och cyklandet öka

Foto: Johan Bjurer/ Mostphotos
Det behövs en rad åtgärder för att minska brandrisken med litiumjonbatterier och samtidigt fortsätta uppmuntra aktivt resande i form av cykling. Det är den viktigaste slutsatsen i en ny rapport från VTI om bränder i litiumjonbatterier – och vad som kan göras åt dem.
I takt med att användandet av litiumjonbatterier ökat – i allt från datorer och telefoner till bilar, cyklar och elsparkcyklar – har också bränderna blivit fler. Mellan 2018 och 2023 inträffade årligen i genomsnitt 20 bränder i elbilar, 17 i elcyklar och 21 i elsparkcyklar.
Samtidigt är antalet elsparkcyklar i landet svårt att räkna ut, men troligen betydligt lägre än andra eldrivna transportmedel.
– Det gör att brandincidensen för elsparkcyklar förmodligen är väldigt hög jämfört med bilar och elsparkcyklar, konstaterar Ary P Silvano, forskare på VTI som skrivit rapporten.
Den 1 januari 2023 införde Kammarkollegiet en ny föreskrift för statliga myndigheter om hur litiumjonbatterier över 10 Ah ska hanteras. Föreskriften säger att batterierna ska förvaras och laddas på ett säkert sätt och att laddningen ska ske i utrymmen som är avsedda för ändamålet och avskilda från övrig verksamhet.
Med föreskriften vill Kammarkollegiet minimera risker för skador, både för personal och egendom, och peka på riskerna med felaktig laddning och bristande rutiner, men samtidigt betona att varje statlig myndighet ska göra en självständig bedömning. Ändå har föreskriften i flera fall kommit att tolkas som ett generellt förbud.
– Många nyttjanderättshavare och myndigheter tog hastiga beslut som förbjöd personalen att ta in cykelbatterier på arbetet. Det blev ett hinder för aktivt och fossilfritt resande, säger Ary P Silvano.
I rapporten konstateras att det i dag inte finns någon standardiserad och harmoniserad lösning för hur anställda ska kunna ladda sina cykelbatterier på arbetet. Det finns inte heller någon heltäckande lagstiftning eller reglering av litiumjonbatterier, vilket gör att kvaliteten kan vara mycket skiftande.
Studien mynnar ut i en rad förslag för att öka säkerheten och utan att minska möjligheten till cykling.
- Tydligare kommunikation om Kammarkollegiets föreskrifter
- Standardisering av säkerhetsåtgärder – tillverkning, laddning, förvaring och kvalitetskontroll
- Förbättring av batterikvalitet genom certifiering
- Säkrare förvaring och laddning – utveckling av brandsäkra skåp
- Pilotprojekt för att testa regler och säkerhetsåtgärder
- Utbildning och informationsspridning – brandrisker och brandförlopp
- Minska negativ påverkan på elcyklar – lösningar som möjliggör säker hantering bör implementeras
Läs rapporten här: Brand i elcykelbatterier – en het fråga Länk till annan webbplats.
Rapporten diskuterades vid ett webbinarium arrangerat av Cykelcentrum 10/12 2024: Se sändningen Länk till annan webbplats.
Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?
- Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
- VTI aktuellt: kundtidning som ges ut fyra gånger per år. Få den kostnadsfritt hem i brevlådan eller digitalt med e-post.