Ny forskningsplattform för framtidens vägar - och mer
VTI Mobile Research Platform, MRP, är en av världens mest avancerade mätbilar som kommer att möjliggöra säkrare trafik och mer hållbara transporter i framtiden. Och även kan användas för helt andra uppgifter.
Den nya forskningsplattformen kommer i första hand att användas för att undersöka olika vägytor och kan mäta allt ifrån sprickor på en millimeter till ojämnheter på flera hundra meter. Fordonet kan också mäta ljud, temperatur och luftföroreningar runt vägytan. Med hjälp av lidarskanner och 360-kamera kan även omgivningen runt vägen mätas och beskrivas i 3D-modeller, så kallade digitala tvillingar.
Mätningarna utförs för att göra framtidens infrastruktur och trafik säkrare och mer hållbar. Flera praktiska tillämpningar är kopplade till klimatförändringen och risken för extremväder. Forskningsplattformen kan till exempel användas för att mäta sättningar i vägbanor i samband med häftiga regn. Den kan också användas för att skapa digitala modeller för att visa översvämningsrisker runt en väg.
Det kommer även vara möjligt för andra organisationer att använda sig av utrustningen så användningen begränsas inte till vägar, miljö och trafik. Ett av de första projekten innebär till exempel att bygga upp en detaljerad 3D-modell av en stad, avsedd för simulering, stads- och underhållsplanering.
– Systemet är flexibelt och möjligheterna många. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad forskningsplattformen kan användas till, säger forskningsingenjör Thomas Lundberg.
Den nya vägytemätbilen invigdes av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson när han besökte VTI i Linköping på måndagen.
– Det här är ytterligare ett verktyg som gör att VTI fortsatt kan vara världsledande när det gäller forskning kopplad till vägsäkerhet och framkomlighet. Det ger också kunskapsunderlag för att det underhållsarbete som nu ska ske, säger han.
VTI:s generaldirektör Tomas Svensson lyfter också upp sambandet mellan vägytemätbilen och den satsning på vägunderhåll som regeringen har beslutat om.
– Med den här satsningen på modern, högkvalitativ och flexibel mätutrustning säkrar vi att vägtransportsystemet underhålls och utvecklas utifrån bästa möjliga kunskapsunderlag, säger Tomas Svensson.
En central del i den nya forskningsbilen är en exakt absolut positionering. Detta åstadkoms med utrustning som positionerar data på centimeternivå, såväl vägyte- som områdesdata.
Läs mer om forskningsplattformen här: VTI Mobile Research Platform, MRP
Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?
- Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
- VTI aktuellt: kundtidning som ges ut fyra gånger per år. Få den kostnadsfritt hem i brevlådan eller digitalt med e-post.