VTI utreder kontor i norra Sverige

Stad i skymningsljus.

Centrala Skellefteå med Sara kulturhus. Foto: Sven Burman

En välbesökt workshop, flera nya samarbeten, initiativ och ansökningar och på sikt också nya projekt. Ja, kanske till och med ett nytt VTI-kontor i norra Sverige. Häng med när VTI goes Norrland.

– VTI har ett nationellt uppdrag och behöver vara på plats där utveckling och expansion sker, och det därför finns behov av vår kunskap, säger Magnus Berglund, enhetschef, som fått i uppdrag att under hösten utreda en eventuell etablering i Norrland.

Oavsett vad utredningen kommer fram till, är det klart att VTI kommer öka sitt engagemang och sina insatser i de norra delarna av Sverige. Orsaken är i grund och botten den snabba expansion som sker i Norrland med nya arbetstillfällen och stora industrietableringar. Det ökar i sin tur behovet av kunskap när det gäller mobilitet, transporter och infrastruktur – VTI:s expertområden.

– Funkar inte vägar, järnvägar och godsflöden kommer ingenting att fungera. Infrastrukturen är ett fundament för den nya industriella revolutionen i norr, säger Magnus Berglund.

I maj deltog en bred delegation från VTI i en workshop i Skellefteå för att diskutera framtida samarbeten i och om Norrlandsregionen. Workshopen arrangerades av VTI tillsammans med ACE (Arctic center of energy), där Luleå tekniska universitet, Skellefteåkraft och Skellefteå kommun ingår.

Från VTI deltog chefer, forskningsledare och seniora forskare från sex olika enheter. Bland övriga deltagare fanns representanter från bland annat Skellefteå kommun, Luleå tekniska universitet, Skellefteå Kraft, Region Västerbotten, Boliden, Skellefteå buss, Piteå energi och Trafikverket.

Hittills har arrangemanget lett till flera initiativ till fortsatt och fördjupat samarbete. Det gäller bland annat ett antal projektförslag inom elektrifiering, cirkulära flöden, byggnation och planering med hjälp av modellering. För VTI var det också ett bra tillfälle att knyta kontakter och presentera både verksamhet och ett antal medarbetare.

– Det i sig har ett stort värde och är något jag tycker vi borde göra oftare. Tyvärr upplever jag att kunskapen om VTI är ganska låg bland människor vi inte träffat tidigare, säger Magnus Berglund.

När det gäller utredningen om ett eventuellt Norrlandskontor för VTI betonar han att frågan är helt öppen. Finns det kraft och vilja nog att etablera en ny verksamhet, finns det tillräckligt många intressanta samarbetspartner och var ska ett eventuellt kontor i så fall ligga? På den sista frågan ligger Skellefteå, Umeå eller Luleå närmast till hands.

Visst går det att samarbeta på distans, men mycket talar också för fysisk närvaro.

– I grund och botten handlar vårt arbete mycket om mänskliga relationer. Och sådana är svåra att upprätthålla om man finns långt ifrån varandra, säger Magnus Berglund.

Utredningen om en eventuell VTI-etablering i Norrland ska vara färdig senast vid årsskiftet.

Text: Mikael Sönne

Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?

  • Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
  • VTI aktuellt: kundtidning som ges ut fyra gånger per år. Få den kostnadsfritt hem i brevlådan eller digitalt med e-post.