Ny plattform ska driva på utbyggd laddinfrastruktur

Debatt lansering Drivmedla.

Diskussion under lanseringen av Drivmedla. Caroline Drabe, Riksförbundet M Sverige, Magnus Berglund, VTI, Victor Bärring, Gröna Mobilister, och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige. Foto: Petra Stelling.

Den digitala plattformen Drivmedla, som lanserades på måndagen, ska snabba på utbyggnaden av ladd- och tankinfrastrukturen i Sverige. VTI har haft en nyckelroll i projektet och ska fortsatt förvalta och utveckla verktyget.

Webbsajten Drivmedla.se visar både befintliga och planerade laddstationer och tankstationer med fossilfria bränslen runt om i Sverige. Det innehåller också verktyg för att visualisera omställningen till klimatvänliga bränslen, möjlighet att föreslå nya laddplatser eller hitta samarbetspartner samt goda exempel och råd.

Genom att sprida kunskap och underlätta samarbete ska plattformen underlätta omställningen till fossilfria transporter. Målgruppen är fordonsägare, kommuner och regioner, aktörer inom ladd- och tankinfrastruktur samt mark- och elnätsägare.

VTI har ansvarat för tekniken bakom plattformen och utvecklat den databas som webbplatsen bygger på.

- För oss har Drivmedla dels varit en förlängning av regeringsuppdraget om elektrifiering, dels ett bra sätt att samla in och sprida viktig information. Därför har det varit naturligt för oss att vara med, säger Magnus Berglund, enhetschef på VTI, som deltog vid lanseringen i Stockholm.

VTI har också i uppdrag att förvalta och fortsätta utveckla plattformen. Magnus Berglund tror också att arbetet i framtiden kan leda till fler och nya projekt.

- Det tror jag absolut, och det är också ett viktigt skäl för oss att delta. För det första kan den data vi samlat in användas på flera sätt för flera syften. För det andra kan man tänka sig att ladda in också andra typer av transportrelaterade information.

Drivmedla.se är ett resultat av projektet ReDriv som drevs i samarbete mellan Fossilfritt Sverige, VTI och en rad utvecklingsaktörer i elva svenska regioner. ReDriv finansierades av europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).

  • Mer information:

Hemsida Drivmedla Länk till annan webbplats.

Lansering på Youtube Länk till annan webbplats.

Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?

  • Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
  • VTI aktuellt: kundtidning som ges ut fyra gånger per år. Få den kostnadsfritt hem i brevlådan eller digitalt med e-post.