VTI testade fordonshinder för norska staten

Test av fordonsbarriär på krockbanan. Film: Jan Wenäll/VTI

På uppdrag av norska staten har VTI utfört krocktester av barriärer som ska skydda vid medvetna attacker med fordon. Proven utfördes i april och har bidragit till att Norge nu förbättrar skyddet av regeringskvarteret i Oslo.

Redan i dag finns fordonsbarriärer runt de norska regeringsbyggnaderna, men de nya hindren klarar ett kallt klimat med snö och salt på ett bättre sätt. Säkerheten och funktionen är lika bra som tidigare, medan drift och underhåll blir betydligt enklare. Drifts- och underhållskostnaderna blir också lägre än tidigare.

– Vi har testat den nya lösningen ganska tufft. Krocktestet i Sverige blev en visuell bekräftelse på att det fungerar, säger Jard Bringedal, projektdirektör för Nya regeringskvarteret, i ett pressmeddelande.

VTI har nyligen börjat erbjuda prov av den här typen på krockbanan i Linköping (se faktarutan). Metoden kallas IWA 14-1:2014 och erbjuder ett 30-tal olika testtyper.

– Metoden är ovanlig på så sätt att den inte fokuserar på säkerheten för föraren, utan mera på att effektivt få stopp på fordonet. Ett av de viktigaste resultaten är hur lång sträcka fordonet eventuellt lyckas passera efter hindret, säger Jan Wenäll, ansvarig för VTI:s krockbana.

Som framgår av filmen stoppades lastbilen effektivt vid de givna förutsättningarna för provet.

Fakta

Från och med 2023 kan VTI:s krockbana erbjuda provning av intrångsskydd enligt metoden IWA 14-1:2014 (International Workshop Agreement 14-1:2014). Metoden används för att utprova och klassificera anordningar som ska stoppa medvetna attacker med fordon. I metoden finns det nio olika storlekar på fordon som kunden ska välja på och man kan också välja på sju olika provhastigheter, från 16 km/h till 112 km/h. Metoden beskriver cirka 30 olika möjliga testkonfigurationer.

Läs mer om fordonsbarriärerna: Regjeringskvartal-innovasjon-kan-apne-slusene-til-verdensmarkedet Länk till annan webbplats.

Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?

  • Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
  • VTI aktuellt: kundtidning som ges ut fyra gånger per år. Få den kostnadsfritt hem i brevlådan eller digitalt med e-post.

Kontakt