VTI forskar om A-och EPA-traktorer

Utredaren Susanne Wallhagen och journalisten Hektor Wedin som filmar henne i Universitetsparken
Susanne Wallhagen blir filmad av journalisten Hektor Wedin från SVT nyheter Öst i Universitetsparken i Linköping. Foto: Eva Ankarberg/VTI

Körning med A- och EPA-traktorer är en aktuell fråga med anledning av Transportsstyrelsens förslag på nya regeländringar. VTI har flera spännande forskningsstudier på gång när det gäller dessa fordon med fokus på trafiksäkerhet och förarnas behov av rätt utbildning.

– Vi ser det som oerhört viktigt att ungdomarna inte färdas fler i fordonet än att alla kan använda bilbälte – och att de verkligen använder bilbältet, säger utredaren Susanne Wallhagen som tillsammans med seniora forskaren Helena Selander håller på med olika projekt om A- och EPA-traktorer.

Detta finns även med i Transportstyrelsens förslag till förändrade regler. Endast fyra av tio ungdomar använder bilbälte enligt en enkätundersökning som Susanne Wallhagen har genomfört.

VTI välkomnar även övriga förslag, som att det ska införas tekniska krav för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsningen, som enligt Transportstyrelsens förslag ska fortsätta vara 30 km/tim.

Forskarna ser också, liksom Transportstyrelsen, behov av en förändring av AM-utbildningen för att ta mopedkörkort. De anser att utbildningen behöver utvecklas så att det ingår praktisk körning med fyrhjuligt fordon och en riskutbildning.

Den pågående VTI-studien om hur AM-utbildningen kan förbättras beräknas vara klar under första kvartalet 2023. En ytterligare studie om A-traktorers och mopedbilars påverkan på trafiksäkerheten och inblandning i olyckor beräknas bli färdig under senhösten 2023.

Intresset för A-traktorer och mopedbilar är stort i media, nedan finns några av de artiklar och inslag som hittills har publicerats där de två VTI-forskarna har medverkat.

Forskaren om utbildning för A-traktorer: ”Vi behöver veta väldigt mycket mer” | SVT Nyheter Länk till annan webbplats.

Forskaren: Så kan A-traktorer bli säkrare | SVT Nyheter Länk till annan webbplats.

Därför vill fyra av tio se förbud mot a-traktorer - tv4.se Länk till annan webbplats.

Moppekort inte tillräckligt för att köra A-traktor - Corren Länk till annan webbplats.

NTF genomför riskutbildning för A-traktorförare - NTF Länk till annan webbplats.

Så ska A-traktorerna bli säkrare 2 november 2022 - Vetenskapsradion Nyheter | Sveriges Radio Länk till annan webbplats.

Fler olyckor med mopedbilar A-traktorer - STR Länk till annan webbplats.

Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?

  • Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
  • VTI aktuellt: tidning som ges ut fyra gånger per år och skickas hem till din brevlåda.