Maria Bratt Börjesson president för ITEA

Porträtt av en kvinna.

Maria Bratt Börjesson. Foto: Camilla Cherry

Professor Maria Bratt Börjesson på VTI har av medlemmarna blivit vald till president för ITEA, International Transport Economics Association. Den internationella organisationen samlar forskare inom transportekonomi. Även om det innebär en del mer åtaganden så ser hon fram emot uppdraget.

– Det är en stor ära och kommer att bli roligt. Jag var lokal arrangör för ITEA i Stockholm 2011, som då arrangerades av VTI och KTH, och har sedan dess varit på alla ITEA-konferenser, även när de har infallit under midsommarhelgen, säger Maria Bratt Börjesson.

Många av de mest framstående forskarna inom transportekonomi internationellt har genom åren varit oerhört generösa med sitt engagemang, idéer, råd och stöd, berättar hon.

– För mig är detta vad ITEA ska vara: kunskapsspridning, innovation, inspiration, nätverksbyggande och stöd till forskarkollegor i en välvillig och stöttande miljö. I min roll som president vill jag jobba vidare med att välkomna nya generationer transportekonomer. Jag vill att de ska kunna dra nytta av nätverket och dess konferenser.

Maria Bratt Börjesson efterträder professor Sergio R Jara-Díaz på Universidad de Chile. ITEA samlar många av världens bästa transportekonomer på fem kontinenter. Olika sätt att nå ut är dess tidskrift Economics of Transportation: Journal of the ITEA och de årliga konferenserna. Varje konferens inleds med en sommarskola under tre dagar, där toppforskare undervisar doktorander.

– Jag har även undervisat i sommarskolan sedan flera år. Den är viktig också för att den ska skapa kontaktytor och vara rolig. Meningen är att yngre och mer etablerade forskare ska mötas över en middag eller en kopp kaffe.

Ganska många av dem som forskar om transportekonomi på VTI är medlemmar i ITEA och många har deltagit i sommarskolan. Årets konferens samlade framför allt forskare från Europa, eftersom det fortfarande fanns svårigheter med längre resor på grund av Coronapandemin.

– Det var faktiskt lite speciellt eftersom vi inte setts fysiskt på detta sätt under två år. Särskilt viktigt är det för den yngre generationen som är i färd med att bygga upp sina nätverk. I denna tid av klimatförändringar, pandemier och allmän oro i världen är ett verkligt globalt forskningssamhälle som ITEA är mer värdefullt än någonsin. Detta eftersom ITEA hanterar nyckelfrågor med vetenskapligt och empiriskt förhållningssätt och bygger broar mellan människor, länder och kontinenter.

Konferenserna ger goda möjligheter att möta de stora namn som finns inom forskningsområdet, att kunna blanda doktorander med proffs, menar Maria Bratt Börjesson. Bland de länder som har en hel del forskning inom transportekonomi och brukar delta nämner hon Nederländerna, Spanien, USA, Kanada, Chile, Kina, Italien, Frankrike, Sverige, Norge, Turkiet, Danmark och Storbritannien.

Det finns fler motiv till att ta an sig presidentskapet, menar Maria Bratt Börjesson.

– Det är viktigt att bidra med fler kvinnliga förebilder. Inom transportekonomi finns det ganska många kvinnliga doktorander, däremot få professorer. Men generellt sett har inte jag upplevt någon nackdel att vara kvinna, det är mest på gott. Erfarenheter att vara högst upp i en organisation som denna är nog också lärorik. Kanske det kan innebära ett djupare och bredare kontaktnät. Med lite tur kanske det också kan bidra till sådant som citeringar och att det är lättare att ansöka om internationella projekt.

ITEA – International Transport Economics Association Länk till annan webbplats.

Du vet väl att du kan prenumerera på VTI:s nyheter?

  • Nyhetsbrev: skickas ut med e-post sex gånger per år.
  • VTI aktuellt: tidning som ges ut fyra gånger per år och skickas hem till din brevlåda.