VTI omnämnt i samband med Ig Nobelpris

Bil som kör in i älgattrappen.

Test med älgattrapp Mooses II. Foto: Jan Wenäll/VTI

Magnus Genz har fått Ig Nobelpriset för att ha utvecklat en älgkrockdocka. Magnus Genz tog fram dockan tillsammans med flera medarbetare på VTI för 20 år sedan i samband med sitt examensarbete för KTH.

Ig Nobelpriset är en parodi på Nobelpriset och delas ut årligen vid Harvard University. Priset gäller ett antal olika kategorier och syftar till att premiera rolig forskning. Eller som priskommittén uttrycker det: Priset delas ut för saker som folk skrattar åt, men som sedan får dem att tänka efter.

– Det är bra att vägtrafikforskning uppmärksammas. Vi uppskattar prisets seriösa undermening då älgolyckor är en påtaglig risk på våra nordiska vägar som kan få allvarliga konsekvenser, säger Anita Ihs, avdelningschef på VTI.

Hittills i år har det inträffat 2 296 älgolyckor, enligt Nationella viltolycksrådet. Vanligaste viltolyckan sker med rådjur, därefter kommer vildsvin och älg. Under perioden 2010–2018 skedde i genomsnitt 5 864 olyckor med älg. Under samma period dog 39 personer och skadades 120 personer svårt vid trafikolyckor med älg, enligt Transportstyrelsen.

Exjobbaren Magnus Gens kom till VTI i februari 2000 som KTH-student och fick i uppdrag att konstruera och bygga en älgdocka, berättar forskningsingenjör Jan Wenäll, en av dem som var med och ta fram krockdockan.

– Vi var flera på krockbanan som var inblandade och inte minst VTI:s verkstad var involverad. Jag hade rollen som en slags handledare för Magnus, fast det var mest formellt. Vi gjorde nog lika mycket allihop.

Presentation av vinnarna – Ig Nobel Länk till annan webbplats.

Moose crash test dummy: Master's thesis (2001, DiVA, Digitala Vetenskapliga Arkivet) Länk till annan webbplats.