En delegation från Estland besökte VTI och Ride the future-projektet

Representanter från estniska EIC, AECM och Ekonomi. och kommunikationsdepartementet framför Ride the future-projektets självkörande bilar.
Foto: Tiina Mauritzell/VTI

Tomas Svensson, generaldirektör på VTI, välkomnade den 15 september en delegation från Estland till VTI och Ride the future-projektet. Delegationen bestod av representanter från det estniska centrumet för miljösatsningar EIC (The Environmental Investment Centre), föreningen för estniska städer och kommuner AECM (The Association of Estonian Cities and Municipalities) samt från Ekonomi- och kommunikationsdepartementets bygg- och bostadsavdelningen.

Region Östergötland var värd för besöket och programmet bestod av besök hos olika aktörer i regionen som är verksamma med olika klimatsatsningar inom bygg och transporter. Ett av besöken gjordes på VTI i Linköping där generaldirektör Tomas Svensson välkomnade gästerna med en kort presentation av institutet.

Även representanter från Region Östergötland, Norrköpings kommun, Linköpings kommun samt Östgötatrafiken var med under besöket.
Förutom att lyssna på en presentation av projektet Ride the future, som hölls av Mattias Näsström från Östgötatrafiken (en av projektets samarbetspartner), fick deltagarna följa med på en tur med projektets självkörande bussar runt universitetsområdet Campus Valla samt Vallastaden.

I programmet fanns även en presentation av Vallastaden, Linköpings kommuns satsning på klimatsmart boende, samt en om Östgötatrafikens arbete med olika klimatsatsningar och mobila lösningar. Presentationerna väckte stort intresse hos gästerna som ställde många frågor och var mycket nöjda över att de hade fått många nya idéer att ta med sig tillbaka hem till Estland.

Text: Tiina Mauritzell, VTI