
Foto: Tedd Soost
Det är känt att människor har svårt att behålla uppmärksamheten under lång tid, till exempel vid bilkörning. Men hur distraherad är man som bilförare? Hjälper det ifall man får en varning? Är varningssystemen bra utformade? Dessa frågeställningar kommer, tillsammans med andra, att bli besvarade i ett unikt forskningsprojekt där man i verklig trafik mäter förares uppmärksamhet vid bilkörning och testar varningssystem som ska hjälpa förarna.
Projektet, som bygger på fältstudier med både personbils- och lastbilsförare, ska dels utvärdera system som kan hjälpa föraren att hålla uppmärksamheten på körningen, dels utvärdera tekniska lösningars effektivitet och användarnas acceptans för varningssystem. Ytterligare en del består i att kartlägga hur tekniken behöver utvecklas för att kunna tillämpas i bilindustrin.
VTI ansvarar för försöken med personbil
I försöken med personbil ingår 8 försökspersoner som alla dagligen kör bil i tjänsten. Under försöksperioden kör de testbilen både i arbetet och på fritiden. Varje försöksperson kör den specialutrustade bilen under fyra veckor. VTI har tillsammans med Saab Automobile utrustat den med GPS och annan mätutrustning för att registrera körningarna. Under försöken samlas olika data in. Det handlar till exempel om hastighet, inbromsningar, vilken växel som används, om föraren har medpassagerare eller inte. Med hjälp av så kallad ”eye-tracking” filmas förarens ansikte och ögonrörelser registreras. Det sker också en kontinuerlig filmning av vad som syns i förarens blickfång samt vad föraren gör med händerna.
Under de första 10 dagarna av varje förares testperiod registreras deras körbeteende och de får besvara en enkät om förväntningarna på systemet. Under de återstående dagarna av försöket är systemet aktivt. De fortsätter att köra och får återkoppling i form av varningar. Varningen är en vibration i förarsätet. Eventuella medpassagerare märker inte varningen. I slutet av försöksperioden får föraren besvara ytterliggare en enkät om upplevelsen av systemet. Efter att försöksperioderna är avklarade kommer också synpunkter att samlas in via fokusgrupper. Fältförsöken för personbilen pågår under perioden september 2007 till juni 2008.
Ett IVSS-projekt
Parter i projektet är VTI, Saab Automobile, Scania AB, Smart Eye AB, Siemens VDO och Linköpings universitet. Projektet ingår i IVSS-programmet (Intelligent Vehicle Safety System) som syftar till att stimulera forskning och utveckling för morgondagens trafiksäkerhet.
För mer information
Katja Kircher, forskare, VTI
013-20 41 18
Helena Sederström, kommunikationschef, VTI
0708-83 27 11
Den 23 oktober hölls en pressvisning av projektet på Scania Demo Centre i Södertälje.
Pressmaterial från pressvisningen
Linköpings universitet
Saab Automobile
Scania
Siemens VDO
Smart Eye
VTI
Pressbilder från pressvisningen, fotograf: Tedd Soost
Bilderna är fria för användning under förutsättning att fotografens namn anges.
Bild 1
Bild 2
Bild 3
Bild 4
Bild 5
Bild 6
Bild 7
Bild 8