Det råder enighet kring att det behövs åtgärder för att förbättra förutsättningarna för äldre i trafiken. I ett remissvar går Vägverket på samma linje som VTI, dvs. att möjligheterna för äldre att köra bil måste förbättras.
Vägverkets generaldirektör Ingmar Skogö menar att det behövs nytänkande inom kollektivtrafik och färdtjänst. Möjligheterna för äldre att köra bil måste förbättras. Samhället måste vidta åtgärder för att vidmakthålla den åldrande befolkningens rörlighet för att slå vakt om service och livskvalitet, kommenterade Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö Vägverkets remissvar. Läs Vägverkets pressmeddelande Möjligheterna för äldre att köra bil måste förbättras.
”Det är glädjande att frågan kring äldre i trafiken aktualiseras, samt att alla parter i stort sett är överens om vad som behövs göras för att underlätta för äldre i trafiken, säger Liisa Hakamies-Blomqvist”, forskningsdirektör på VTI
I forskning från VTI slås bland annat fast att en trafikmiljö designad för äldre inte utesluter någon trafikant, medan en trafikmiljö designad för yngre riskerar att utesluta äldre trafikanter. Samhället måste försöka se till att de äldre kan klara de flesta av sina transporter själva och här fyller den egna bilen en viktig funktion. För att förverkliga detta måste man röja hinder så att de äldre fortsätter köra bil och samtidigt utforma vägens olika komponenter så att de är väl anpassade till alla trafikanter.
Järnvägen kräver betydligt mer resurser och kompetenser de närmaste åren. För att öka beredskapen har Trafikverket gett VTI i uppdrag att ta fram en prognosmodell. Nu finns en första ansats och ett underlag för mer ingående modellstudier.
Det är viktigt att vägmärken och vägmarkeringar syns bra i trafiken. VTI har analyserat livscykelkostnader och bedömt läsbarhet och synbarhet av vägmärken med reflexfolie. En metod har tagits fram för att bedöma synavstånd för vägmarkeringar.
Forskare på VTI har undersökt förseningar för godståg – hur ofta de sker, varför och vad det får för konsekvenser. Syftet är att ta fram en metod utifrån ett begränsat material som sedan kan användas i större undersökningar.
Friktion på vägar är en viktig egenskap för trafiksäkerheten. VTI har undersökt hur vägar förändras de första veckorna efter en beläggningsåtgärd. Forskarna förordar uppsättning av varningsskyltar när vägen öppnas och kontroll av vägbanans friktion tidigast efter tre veckor.
Cyklingen ska öka samtidigt som antalet skadade cyklister ska minska. Halka är en av de enskilt viktigaste orsakerna till många allvarliga cykelolyckor. Därför behöver gällande råd och riktlinjer för cykelvägar ses över, både vad gäller definierade friktionskrav och mätmetoder, enligt forskare på VTI.
Automatisering och dess förutsättningar var temat för en av sessionerna på Transportforum 2019 i Linköping 9 till 10 januari 2019. Cykling var ett annat ämnesområde som tog allt mer plats på Nordens största transportkonferens.