Vi kommer inte att klara klimatutmaningarna om inte transportsektorn tar sitt ansvar, nationellt och internationellt, menar Markku Rummukainen, SMHI. Han var en av flera talare när transporternas påverkan på klimatet diskuterades under Transportforums andra dag.
Under åren 1961 till 1990 var årsmedeltemperaturen i Sverige 2,9 grader. 1991-2005 hade vi en årsmedeltemperatur på 3,8 grader.
Och temperaturerna fortsätter att stiga.
– Även 2007 var ett av dessa ovanligt milda år som vi haft så många av på sistone. Förra årets årsmedeltemperatur var 4,4 grader, sa Matti Rummukainen.
I dag är de flesta av oss medvetna om att människans påverkan på klimatet är en realitet. Men vad gör vi åt saken? För svensk del kan drygt 30 procent av utsläppen av växthusgaser relateras till transportsektorn.
– Transporterna måste bli mycket effektivare, konstaterade Markku Rummukainen.
Eva Smith, Naturvårdsverket, redovisade en strategi för effektivare energianvändning som tagits fram av de fyra transportverken tillsammans med bland annat Energimyndigheten.
– Vi behöver bränsleeffektivare fordon, men framför allt måste vi planera våra samhällen annorlunda framöver. Vi måste planera för att om möjligt slippa transportera oss, sa hon.
Styrmedel som skatter, regler och information ser ut att räcka för att nå delmålen för koldioxidutsläpp till 2020, minskade utsläpp med 20-25 procent, men därefter krävs kraftfullare insatser.
– Förändrade beteenden är det viktigaste i ett längre perspektiv, menade Eva Smith.
Erika Kronhöffer, Green Cargo, undrade om myndigheterna hade kommit fram till hur beteendeförändringarna skulle åstadkommas. Inte ännu, svarade Eva Smith.
Jan Erik Sundgren, Volvo, efterlyste en beslutsam regering.
– När det till exempel gäller biobränslen sitter vi och väntar på vad som ska hända. Vi behöver få veta vad som gäller nu, sa han
Text: Redakta