I ett remissvar på Yttrande över Strategi för Fossilbränslefritt Stockholm 2040 anser VTI att Stockholms stad har ambitiösa klimatmål och att frågan tas på allvar. Samtidigt svarar VTI att flera av åtgärderna som krävs för ett kostnadseffektivt klimatmål inte är lämpliga att hantera på kommunal nivå.
I remissvaret skriver VTI att i en ideal värld skulle globala styrmedel användas i större utsträckning men att det i realiteten är EU:s och Sveriges klimatpolitik som har störst betydelse. Det bör därför i strategin framgå tydligare vilken klimatpåverkan Stockholm har respektive inte har rådighet över, hur stor klimatpåverkan denna rådighet omfattar, vilka styrmedel och åtgärder som Stockholms stad förfogar över samt något om deras potential att minska klimatpåverkan.
– Detta hindrar inte att Stockholms stad kan ha ambitiösa ambitioner men det komplicerar frågan om vilka dessa ambitioner ska vara, hur de ska formuleras och hur de ska nås, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på VTI.
Till år 2040 ska Stockholm vara fossilfritt men VTI ställer sig frågande till vad det innebär i praktiken och hur stor klimatpåverkan förväntas vara från andra källor än fossilbränslen.
VTI kan konstatera att det i strategin står mycket lite om styrmedel, till exempel vilka styrmedel som Stockholm förfogar över, hur effektiva de bedöms vara och vilka staden avser att använda. Hur olika ekonomiska, juridiska och informativa styrmedel kan användas och samverka för att nå uppsatta mål är något som behöver utvecklas i kommande handlingsplaner tillsammans med planer för uppföljning av genomförda styrmedel och åtgärder.
– Även forskning brukar räknas som ett styrmedel. Det är viktigt att identifiera vilka behov av nya kunskaper som finns och vilka forskningsinsatser som kan bidra till att målen nås, säger Jonas Bjelfvenstam.
Läs hela remissvaret här