4-5 september genomförs årets Tylösandsseminarium, arrangerat av MHF. VTI deltar genom flera forskare som talar om utvärdering av alkolås, automatiserade fordon och förares hälsa samt säkerhetskultur inom vägtrafiken. Temat för konferensen är "Så delar vi vägen – tryggt och säkert".
Tylösandsseminariet är ett trafiksäkerhetsseminarium som arrangeras av Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, varje höst sedan 1957. VTI deltar i programkommittén för seminariet 2018 genom forskningschef Astrid Linder.
Under årets Tylösandsseminarium lyfts framtidens möjligheter som gör att vi kan dela vägen tryggt och säkert, i ett inkluderande och samverkande system. Ämnen för konferensen är bland annat säkerhetskultur, tillsammans för nollvisionen, brott och straff samt tryggt och säkert (förebyggande).
Forskare från VTI deltar under följande punkter i programmet:
Trygg i trafiken med en god säkerhetskultur
- Christina Stave, forskare VTI
- Säkerhetsklimat och säkerhetskultur är begrepp som handlar om säkerhetsmedvetenheten i organisationen. Inom transportsektorn har flyg och järnvägen gått före, medan vägtransporter ligger efter i utvecklingen. Vi kan skapa system som belönar rätt beteende och att låta det goda beteendet bli synligt. Göra det lätt att göra rätt, t.ex. med bra infrastruktur och teknik som hjälper oss att planera och kommunicera på rätt sätt. Förbättringspotentialen är mycket stor.
Utvärdering av alkolås efter rattfylleri: varför man väljer att delta och vägen tillbaka till ett körkort utan villkor
- Åsa Forsman, forskare VTI
- I Sverige finns ett permanent system för alkolås efter rattfylleri som innebär att förare som gjort sig skyldiga till rattfylleribrott kan beviljas ett körkort med villkor om alkolås istället för att få körkortet helt återkallat. VTI har utvärderat systemet i tre olika delstudier. Några frågor som utvärderingen undersökt är: Hur många deltar i systemet, vilka deltar, varför deltar man, vad hindrar fler från att delta? I presentationen diskuteras även vägen tillbaka till ett nytt körkort och de nya reglerna som kräver nykterhet innan alkolås tillåts.
Fordon med automatiserade funktioner måste veta hur föraren mår
- Anna Anund, forskningschef VTI
- I Fordon med autonoma funktioner finns redan idag i många bilar och vi står på tröskeln till en framtid där dessa kopplas samman och vilket ger en ännu högre grad av automatiserade fordon. För att interaktionen ska kunna ske säkert så förutsätts att fordonet vet att föraren är kapabel att ta tillbaka kontrollen när det närmare sig till exempel en avfart. Hur detta ska gå till är något som det EU-finansierade projektet ADAS&ME fokuserar på.
Läs mer om Tylösandsseminariet 2018.
(Publicerat 2018-08-30)