Tekniken med skannande laser som möjliggör heltäckande tvärprofilmätning har genomgått en stor utveckling det senaste decenniet. Internationellt är det i dag en vanligt använd teknik vid beskrivning av vägytans tillstånd. I Sverige och Finland används fortfarande en teknik baserad på punktlasrar.
– Tekniken med punktlasrar är beprövad och ger ett tillförlitligt resultat. Samtidigt indikerar underhållsverksamheten att de mått som punktlasersystemen levererar inte är tillräckliga för att ge ett tillräckligt allsidigt underlag vid val av sträckor för åtgärd, säger Thomas Lundberg, VTI.
Den information som saknas är framförallt ytans tillstånd gällande ytskador och sprickor. Med heltäckande tvärprofilmätning finns möjligheter att få den informationen, tack vare teknikutveckling med ökande upplösning och bättre noggrannhet.
Resultaten från studien visar att tekniken skannande laser ger tillförlitliga värden vid mätning av tvärprofil och spårdjup på de teststräckor och objekt som använts. De metoder och gränsvärden som normalt används för att godkänna punktlasersystemen kan också användas för systemen med den heltäckande tvärprofilmätningen.
– Det finns ett behov inom Trafikverket att kunna upptäcka ytskador och sprickor och möjligheterna finns med den nya tekniken, säger Thomas Lundberg.
Det krävs vissa mindre förändringar av de metodbeskrivningar som reglerar krav och metod för tillståndsmätningen för att passa den skannande tekniken. Vidare måste incitament finnas för att leverantörerna ska våga investera i den nya tekniken.
I och med att resultatet av undersökningen avseende tvärprofil och spårdjup är positivt, ger det möjligheter att undersöka vilket mervärde den nya tekniken kan ge. En studie inriktad mot sprickor och ytskador kommer att genomföras i ett fortsättningsprojekt finansierat av Trafikverket i Sverige.
Om projektet
De moment som ingått i testerna är: mätning av vägnätsslinga – repeterbarhet och reproducerbarhet, mätning av objektsträckor – repeterbarhet och mätning av teststräckor – validitet och repeterbarhet. Projektet finansierades av Trafikverket i Sverige och Trafikverket i Finland. I Sverige ligger projektet inom branschprogrammet BVFF (Bana väg för framtiden). VTI har tillsammans med Ramböll drivit projektet och också bidragit med egna medel.
Kontakt: Thomas Lundberg T. 013-20 43 95
VTI rapport 961
Foto: Mostphotos
(Publicerad 2018-03-28)