Helena Leufstadius berättade att regeringen har bestämt att alla län ska ha en myndighet med ansvar för kollektivtrafiken. De nya myndigheterna kommer att få lättare att ägna sig åt trafik som bedrivs över länsgränserna eftersom begränsningarna som tidigare fanns nu har avskaffats.
Regeringen hoppas på att arbetspendlingen blir lättare och att ännu fler resenärer ska börja åka kollektivt. Man hoppas till och med att kollektivtrafikresorna ska fördubblas till år 2020 jämfört med 2006. Representanter för ansvariga län och för de kommersiella företag som ägnar sig åt trafik har arbetar inom ramen för det i det så kallade fördubblingsprojektet.
Jan-Eric Nilsson, professor på VTI, berättade dock att kostnaderna för trafiken ökar snabbt medan ökningen av antalet resenärer är jämförelsevis långsam.
– Om dagens trender fortsätter kommer fördubblingsmålet att nås först år 2025. Samtidigt har kostnaderna för att nå dit fördubblats, sa han.
Jan-Eric Nilsson kom med en rad förslag på vilka åtgärder som kan sättas in för att förändra situationen. Bland annat menar han att den myndighet som har ansvar för kollektivtrafik i regionen måste ha en bättre kompetens. Man måste också i ökad omfattning följa upp den verksamhet som bedrivs, detta för att kunna dra slutsatser om vilka avtal som på bästa sätt bidrar till utvecklingen av trafiken. En annan del av förbättringsarbetet är att i ökad utsträckning använda operatörernas kompetens genom att systematiskt pröva de nya avtalsformer som tagits fram.
När fokus i frågorna riktades mot järnvägssektorn presenterade VTI bland annat resultaten från två års arbete där man identifierat de problem som kan finnas med att få till en fungerande konkurrens. Bertil Hylén, utredare på VTI, presenterade bland annat en genomgång av hur man har organiserat järnvägstrafiken i Tyskland. Roger Pyddoke, forskare på VTI, gick igenom risken för att det kan bli dyrare för resenärer som behöver använda mer än ett tågföretag för att genomföra en resa.
Även två forskare från Handelshögskolan presenterade delar av ett arbete som genomförts. Staffan Hultén behandlade principerna för att prioritera mellan olika operatörers önskemål om att få köra tåg när dessa behov krockar med varandra. Gunnar Alexandersson beskrev situationen vad gäller tillgång till lok, vagnar eller motorvagnar, det vill säga om det finns en fungerande marknad för att få tillgång till rullande materiel för att bedriva trafik.