Handboken handlar om hela godstransportsystemet och förklarar bland annat logistikstruktur, principer för marknaders funktioner och hur multimodala transporter (transporter med två eller flera trafikslag) fungerar och kan effektiviseras.
VTI levererar flera bidrag i FALCON-projektet. Förklaringen är, enligt utredningsledare Inge Vierth, VTI:s starka kompetenser inom områden som vägtransportfordon, infrastruktur, transportekonomi och logistik.
– Vi gör en nulägesbeskrivning och analys inför framtiden av godstransportsystemet. Alltså hur olika faktorer kommer att påverka systemet, säger Inge Vierth, som har hållit ihop det första FALCON-delprojektet.
Handboken riktar sig till nationella vägtransportmyndigheter, andra infrastrukturhållare och aktörer inom godstransportområdet. De behöver ett aktuellt och framåtblickande kunskapsunderlag för bra beslutsfattande inför framtiden. En överskuggande faktor i projektet är klimat- och miljöfrågan och de utmaningar som uppsatta nationella och internationella mål för med sig. I Sverige skall till exempel växthusgasutsläppen från inrikes transporter år 2030 vara minst 70 procent lägre än 2010.
– Ökar godstransporterna som prognoserna säger så ökar allt annat lika, även utsläppen. Det är den kanske viktigaste utgångspunkten tillsammans med strävan efter att minska antalet dödade och allvarligt skadade i trafiken.
För att uppnå uppsatta klimat- och miljömål måste de ökande utsläppen av växthusgaser och luftföroreningar vändas till en minskning. Godstransporter är en uppenbar del av problemet. En åtgärd för att bromsa utvecklingen är att utnyttja befintliga fordon mer effektivt. Det är rent av nödvändigt, bland annat eftersom ett bredare genombrott för eldrift och alternativa bränslen fortfarande är åratal bort.
Bland andra frågor som nämns i handboken finns eldrivna godstransportfordon, konvojkörning och självkörande godstransportfordon. Inom några av dessa områden finns hyfsat mogen teknik, men där återstår fortfarande flera steg innan praktisk tillämpning i större skala, menar Inge Vierth.
Handboken berättar också om hur företag resonerar vid val av trafikslag. Valet styrs till stor del av transportkostnader men även faktorer som leveranssäkerhet och leveranstid. Tidsaspekten är till exempel viktig för färskvaror inom livsmedelsindustrin. För stöldbegärliga varuslag är säkerhetsaspekterna avgörande.
– I slutändan är transportkostnaden, det vill säga priset för transporten, den absolut viktigaste beslutsfaktorn. Men grundläggande krav som pålitlighet och säkerhet måste vara uppfyllda, säger Inge Vierth.
Generellt sett är järnvägs- och sjötransporter mer energieffektiva - och leder till lägre utsläpp per ton och kilometer - än vägtransporter. Men att köra gods på lastbil har logistiska fördelar, eftersom det innebär att gods kan tas från dörr till dörr, medan tåg och båt oftast kräver omlastning.
– Att lasta om gods innebär en kostnad som transportföretagen vanligtvis vill undvika. Därför är det i dag ofta svårt att konkurrera med lastbilstransporter som går från dörr till dörr och dessutom är relativt billiga. Detta gäller särskilt för korta transporter och transporter av mindre sändningar.
En del av handboken handlar därför om möjligheterna att kombinera olika trafikslag i en transportkedja. För att koppla ihop exempelvis tåg och lastbil krävs effektivisering av omlastningsterminaler, vilket i många fall kan ske genom kortade väntetider och minskat administrativt krångel.
I handboken presenteras även några nationella och internationella godstransportmodeller. Bland andra den svenska Samgodsmodellen, som används för att analysera hur olika typer av åtgärder påverkar transport- och trafikflöden. Enligt Inge Vierth kan den till exempel användas för att simulera vilken betydelse infrastrukturinvesteringar eller avgifter har för trafiken i och utanför Sverige eller i ett lokalt sammanhang.
– Godstransportmodellerna är ett viktigt komplement till statistik som på ett samlat sätt beskriver hur transportsystemet används i dag. De kan ge viktig information om hur infrastrukturen klarar de för framtiden prognosticerade godsmängderna.
* FALCON står för “Freight And Logistics in a Multimodal Context”.
Projektet har initierats av CEDR (Road Directors’ platform for cooperation and promotion of improvements to the road system and its infrastructure, as an integral part of a sustainable transport system in Europe.) Finansierade länder är Sverige, Tyskland, Holland och Norge.
Länk till rapporten:
Freight and logistics in a multimodal context
Text: Johan Granath/Redakta
Foto: Mostphotos
2018-03-02