Cykelcentrum
Vid årsskiftet 2017/2018 fick VTI i uppdrag av regeringen att vara administrativ värd för Sveriges nya nationella kunskapscentrum för forskning och utbildning om cykling. Satsningen uppgår till 5 miljoner kronor per år under perioden 2018–2021. Som administrativ värd ska VTI tillsammans med andra forskare, intresseorganisationer, myndigheter, infrastrukturhållare med flera utveckla cyklingens roll i Sverige för att bidra till ett hållbart samhälle med hög livskvalitet i hela landet.
Cykelcentrumet ska arbeta för att öka det tvärvetenskapliga samarbetet och knyta forskningen närmare till de problem som olika aktörer, till exempel kommunerna, har i sin strävan att göra det enklare och säkrare att cykla.
I cykelcentrumets uppgifter ingår även att säkra en långsiktig kunskapsuppbyggnad inom cykelområdet, till exempel genom att etablera doktorandprogram, verka för att kunskapen förmedlas på universitets- och högskoleutbildningar samt anordna utbildningar för verksamma i branschen. En central uppgift för cykelcentrumet är också att samla och sprida kunskap, till exempel genom kunskapssammanställningar, webbportaler och seminarier.
Föreståndare för Cykelcentrum är Anna Niska. Läs mer på Cykelcentrums egen webbsida.
Cyklisters beteende och värderingar
VTI bedriver socialpsykologisk forskning inom området hållbart resande. Vi studerar olika trafikantgruppers beteenden, attityder och normer. Arbetet är både teoretiskt och praktiskt och vi använder oss av ett antal väl etablerade teoretiska modeller. Nyare forskning fokuserar på modeller för att förutsäga valet av transportsätt och hur olika kampanjer kan främja användningen av mer hållbara transporter. Det yttersta målet med vår forskning är att förutsäga, utforska och förändra resvanor.
Cyklisters säkerhet
VTI har stor erfarenhet av olika typer av utvärderingar och analyser av trafiksäkerhet. Exempelvis gäller det trafiksäkerhetssituationen på lokal/kommunal nivå, effekter av nya trafikregler, väg-/gatuutformning, samt analys av olycksdata för cyklister, se exempelvis VTI rapport 801 och VTI rapport 779. Även effekter av olika åtgärder med syfte att utöka användningen av cykelhjälm, såväl lagstiftning som icke-obligatoriska, har utvärderats på VTI.
Europeiskt projekt för säkrare cykling
Projektet Xcycle med parter från sex europeiska länder har som mål att hitta sätt att göra cyklister mer jämställda i trafiken, uppmuntra till ökad cykling och göra cykelfärden säkrare. VTI är en av de stora aktörerna i projektet och ansvarar för att utvärdera hela konceptet. Läs mer här.
Webbsida för Xcycle
Oskyddade trafikanter på hjul
VTI driver sedan våren 2015 ett treårigt forskningsprogram som syftar till att höja säkerheten för hjulburna oskyddade trafikanter, framför allt cyklister, men också motorcyklister och mopedister. Satsningen finansieras av Länsförsäkringsbolagens forskningsfond och handlar bland annat om krocktester för cykel, cykeldäcktester och synen på nykterhet i samband med cykling. Läs mer här.
Observationsstudier cykelhjälm
Sedan 1988 har VTI gjort observationsstudier när det gäller användning av cykelhjälm i Sverige. Den senaste observationsstudien gjordes 2015 och finns beskriven i VTI notat 4-2016 .
Drift, underhåll och konstruktion av cykelvägar
Ett väl utbyggt cykelvägnät av god standard skapar förutsättningar för fler att välja cykeln istället för bilen. VTI bedriver forskning för att öka kunskapen om val av standard och drift- och underhållsåtgärder på cykelvägar och vilka effekter de har för cyklisterna. Exempelvis studerar vi betydelsen av standarden på cykelvägar för framkomlighet, säkerhet, komfort och val av färdmedel. Vi utvecklar även metoder och utrustning för att mäta tillståndet och utvärdera utförda åtgärder på cykelvägar.
Sopsaltning
Sopsaltning av cykelvägar är en metod som skulle kunna bidra till en högre standard på cykelvägarna vintertid. Med metoden kan man undvika problematiken med rullgrus. Några svenska kommuner arbetar i dag med att sopsalta cykelvägar. Linköping var först ut med att testa metoden med start redan 1999, i samband med ett doktorandprojekt vid VTI och KTH. VTI har därefter gjort utvärderande mätningar av sopsaltning i Stockholm där metoden tillämpas på viktiga pendlingsstråk sedan vintern 2013/2014. De utvärderande mätningarna som VTI har gjort på uppdrag av Stockholms stad finns beskrivna i Sopsaltning av cykelvägar – för bättre framkomlighet och säkerhet för vintercyklister.
En mer fullständig beskrivning av utvärderingarna i Stockholm finns i VTI notat 28-2015 och VTI notat 29-2015.
Även Karlstad kommun har utvärderat metoden med sopsaltning, vilket finns beskrivet i VTI notat 25-2015.
Systemanalys
För att förbättra kunskapen om hur andelen cykelresor i städer ska kunna öka, studerar VTI olika faktorers betydelse för cykling i stadsområden ur ett systemperspektiv. Studierna omfattar både strukturella faktorer såsom den fysiska strukturen i städer och tätorter och "mjuka" faktorer såsom åtgärder för beteendeförändringar och lokala strategier för planering.
Trafikanalys
Inom trafikanalysområdet har VTI arbetat med utveckling och utvärderingar av metoder för att mäta cykelflöden på cykelbanor och i blandad trafik. En översikt av utrustning för mätning av cykeltrafik finns publicerad i VTI rapport 663. VTI har också ansvarat för ett projekt med syfte att analysera olika metoder för att uppskatta andelen cykelresor av totala resandet lokalt. Projektet har bl.a. resulterat i populärskriften "Hur mycket cyklas det i din kommun?"