FAST är ett flervetenskapligt forskarnätverk som omfattar studier av transportsystemens utveckling och betydelser. Syftet med nätverket är dels att initiera ny samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning inom transportområdet, dels att utgöra ett forum för utbyte av forskningsidéer samt spridning av forskningsresultat.
Forskningen inom FAST omfattar kritiska och kvalitativa studier av bland annat:
- Planeringspraktiker och beslutsprocesser inom transportområdet, t ex samråd och miljöbedömningar
- Sociala, ekonomiska, ekologiska dimensioner av hållbarhet. Detta kan t ex innebära särskild fokus på landskap, tillgänglighet, genus, ålder och identitet
- Mobilitet i det lokala och regionala trafikrummet – förutsättningar, mönster, normer, olika gruppers möjligheter och villkor
- Förhandlingar kring och konstruktioner av transporternas roll och utformning.
Metodansatser
Forskarna i FAST arbetar huvudsakligen med kvalitativa metoder och angreppssätt. Mer specifikt kan det innebära intervjuer, observationer, berättelser, fokusgrupper, aktionsforskning, dokumentstudier, textanalys och enkäter.
Aktiviteter
FASTs medlemmar deltar i Transportforum som är Nordens största årliga konferens för transportsektorn där forskare och transportsektorns många aktörer möts. FAST är representerat i olika internationella nätverk och konferenser, exempelvis den internationella ACSIS-konferensen 2011 Current issues in European cultural studies där FAST-nätverket arrangerade en session om socio-kulturella aspekter på mobilitet, olika resenärsgruppers vardag, policy och planeringsprocesser inom transportsektorn.
I september 2011 arrangerades tillsammans med Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, ett seminarium om hållbarhet i samband med Östgötakommunernas trafikdagar i Boxholm.
Hållbarhetsbegreppet är centralt i kommunal verksamhet. Hållbarhet i ekologisk, ekonomisk och social bemärkelse kräver sektorsövergripande samordning i kommunerna. Arbetet med hållbart resande är ett konkret exempel på hur hållbarhetsidéns samtliga dimensioner kan omsättas i praktiskt arbete. Vid seminariet belystes och diskuterades hållbart resande utifrån olika perspektiv och erfarenheter från kommuner och forskning. Birgitta Palmqvist från Boxholms kommun, Jannica Schelin från Norrköpings kommun samt Sara Gustafsson och Malin Henriksson från Linköpings universitet bidrog med presentationer av kommunerfarenheter och forskning.
Under 2012 hölls ett uppföljande seminarium med aktuell forskning om hållbar samhällsplanering och fokus på vilka implikationer det kan få för människors resor.
FAST arbetar även med gemensamma publiceringar exempelvis antologin Resande, planering, makt som är utgiven på Arkiv förlag. Exempel på frågor som behandlas där är kvinnors och äldres villkor i trafiken, regionförstoring, medborgarinflytande och riskhantering.
Kontaktpersoner
Lena Levin, VTI.
Mats Brusman, tema Q och Centrum för kommunstrategiska studier (CKS), Linköpings universitet.