Årets Transportforum har nu genomförts och kan återigen sägas ha varit en framgång. Cirka 1600 deltagare kom för att träffas, lyssna och lära. Deltagarna hade möjlighet att välja mellan 42 sessioner. Invigningen inleddes med ett tal av Urban Karlström. Du kan läsa talet härPå första dagens eftermiddag hölls en pressträff då Vägverket och VTI skrev under avtalet om det virtuella FUD-centret BUD (Byggande, drift och underhåll inom vägteknikområdet), för vilket VTI är koordinator. Avtalet innebär att Vägverket satsar 30 miljoner per år under en femårsperiod på vägteknisk forskning inom BUD. Läs mer härUnder Transportforum signerades även ett annat avtal, nämligen ett samarbetsavtal mellan Linköpings kommun och VTI. Läs mer härVTI hade en välbesökt monter där verksamheten presenterades. Med bland annat presentation av järnvägssimulatorn, Transguide, vår webbplats samt en film om vår tekniska utrustning.
Vattenflaskor med VTI-etikett, reflexer, pennor och godis erbjöds till dem som besökte montern. De som besökte Transportforum kunde även vara med om utlottning av reflexvästar genom att lämna en ifylld blankett i montern. Vinnarna hittar du här.
Lena Nerhagen, forskare på VTI, har tillsammans med andra forskare undersökt om och hur svenska myndigheter arbetar med konsekvensanalyser. De har speciellt tittat på de som kan få stort inflytande över hur styrmedel inom transport- och miljöområdet används –...
Järnvägen kräver betydligt mer resurser och kompetenser de närmaste åren. För att öka beredskapen har Trafikverket gett VTI i uppdrag att ta fram en prognosmodell. Nu finns en första ansats och ett underlag för mer ingående modellstudier.
Det är viktigt att vägmärken och vägmarkeringar syns bra i trafiken. VTI har analyserat livscykelkostnader och bedömt läsbarhet och synbarhet av vägmärken med reflexfolie. En metod har tagits fram för att bedöma synavstånd för vägmarkeringar.
Forskare på VTI har undersökt förseningar för godståg – hur ofta de sker, varför och vad det får för konsekvenser. Syftet är att ta fram en metod utifrån ett begränsat material som sedan kan användas i större undersökningar.
Friktion på vägar är en viktig egenskap för trafiksäkerheten. VTI har undersökt hur vägar förändras de första veckorna efter en beläggningsåtgärd. Forskarna förordar uppsättning av varningsskyltar när vägen öppnas och kontroll av vägbanans friktion tidigast efter tre veckor.
Cyklingen ska öka samtidigt som antalet skadade cyklister ska minska. Halka är en av de enskilt viktigaste orsakerna till många allvarliga cykelolyckor. Därför behöver gällande råd och riktlinjer för cykelvägar ses över, både vad gäller definierade friktionskrav och mätmetoder, enligt forskare på VTI.
Automatisering och dess förutsättningar var temat för en av sessionerna på Transportforum 2019 i Linköping 9 till 10 januari 2019. Cykling var ett annat ämnesområde som tog allt mer plats på Nordens största transportkonferens.
Elektrifiering och dess möjligheter och utmaningar för att nå klimatmålen var temat för första sessionen på Transportforum 2019 i Linköping 9 januari, arrangerat av VTI. Av inledningstalarna hade Mattias Goldman en mer optimistisk hållning medan Per Kågeson...