Mina damer och herrar.
Välkomna till Transportforum 2003.
Ett speciellt välkommen vill jag rikta till Ulrica Messing, vår nya infrastrukturminister.
Vi uppskattar mycket att du är här och ser fram mot ditt anförande.
Ett år har gått sedan vi samlades här senast. Ett år av framgångar, men också av besvikelser. Sedan förra årets Transportforum har en kommun av ungefär Motalas storlek utplånats på vägarna inom EU. Var 11:e minut dör en människa i trafiken, eller cirka 45 000 personer om året. Det är ingenting annat än en tragedi och ett misslyckande. Tragedi för de 100 000-tals människor som varje år förlorar sin mor, sin far, sitt barn eller en nära vän.. Misslyckande därför att vi inte lyckats skapa ett trafiksäkert transportsystem.
VTI presenterar vid årets Transportforum en rapport som redovisar trafiksäkerhetsutvecklingen i Sverige. Den är tankeväckande läsning. I rapporten konstateras bland annat att dödsrisken på de svenska vägarna ökade under andra halvan av 1990-talet, trots vägbyggnadsåtgärder, bättre säkerhetsutrustning i bilarna, höjt bensinpris och vinterdäckslag. Allra mest dramatiska är de ökade dödstalen för de unga bilförarna. Risken att dödas eller att skadas svårt har ökat med mer än 50 procent på fem år för våra unga bilförare. Det är alarmerande.
Trots allt har Sverige de säkraste vägarna i Europa. Men utvecklingen de senaste åren skiljer sig från omvärlden. I många europeiska länder fortsätter dödstalen att sjunka. I Sverige ligger vi långt från det trafiksäkerhetsmål som riksdagen satt upp. Det krävs krafttag av oss alla om vi skall förbättra trafiksäkerheten och sänka dödstalen i trafiken.
Här har också forskningen sin självklara plats. Jag hävdar med bestämdhet att Sveriges framgångar sedan slutet på 1960-talet i trafiksäkerhetsarbetet, då vi lyckades halvera dödstalen på drygt 20 år, beror på en nära samverkan mellan forskningen och utvecklingsarbetet i fordonsindustrin och inom vägsektorn. Under flera decennier finansierades långsiktiga och grundläggande forskningsprogram med trafiksäkerhetsinriktning i Sverige. Tyvärr är inte det situationen längre.
Forskning behövs för att förbättra trafiksäkerheten, men också för att utveckla hela transportsektorn. EU satsar nu stort på transportforskning, inte minst på trafiksäkerhetsområdet. I december öppnades den första ”callen” i EU:s sjätte ramprogram för forskning. Mellan 8 och 10 miljarder kronor kommer att fördelas de närmaste fyra åren på transportforskning. Här finns betydande resurser för transportsektorns utveckling. En framgångsrik svensk satsning på EU:s forskningsprogram skulle kunna återföra 70–75 miljoner kronor om året till svensk forskning.
I EU:s forskningsprogram blir samverkan inom europeiska nätverk än viktigare än tidigare. Därför har VTI under det senaste året arbetat intensivt för att få en så stark europeisk plattform som möjligt. Inom det vägtekniska området samverkar vi med 24 andra forskningsinstitut inom ramen för FEHRL. Vi samlar 2 500 forskare och betydande forskningsresurser över hela Europa och bygger nu en stark europeisk forskning på det området. Inom landtransportområdet (transportekonomi, trafiksäkerhet, beteendefrågor för såväl väg- som järnvägstransporter) bildar vi nu en ny europeisk organisation ECTRI som blir ett mycket starkt nätverk mellan 1 500 forskare i 15 forskningsinstitut från 14 länder. Genom bland annat dessa samarbeten är VTI ett nyckelinstitut inom europeisk transportforskning.
Men för att framgångsrikt delta i det europeiska forskningssamarbetet krävs en nationell strategi för transportforskningen. EU-projekten vi går in i måste samordnas med nationella satsningar. EU finansierar bara hälften av kostnaderna för de olika forskningsprojekten, resten måste komma från nationella finansiärer. Det krävs en svensk samordning mellan de många forskningsfinansiärerna och de olika forskningsutförarna. Men var finns de svenska finansiärerna i det här arbetet? Vilken strategi har Vinnova, Formas, Vägverket och Banverket för att Sverige skall kunna bli framgångsrikt i EU:s forskningsprogram? Europatåget stannar inte för att vänta på oss, nu går det. Det är nu hög tid att alla ledande aktörer samlas kring en långsiktig vision och en kraftfull satsning på transportforskning och Europasamarbete.
Årets Transportforum inbjuder till en mängd seminarier och workshop. Det täcker många områden och jag hoppas att alla kommer att få med sig ny och nyttig kunskap hem till arbetet för att utveckla transportsektorn. Vi vill också få er hjälp att utveckla Transportforum ytterligare. 2004 flyttas ansvaret för arrangemangen till VTI när vårt bolag slås ihop med Sweroad för att stärka svensk tjänsteexport. Transportforum kommer självklart att fortsätta att vara en bred arena för all transportforskning och alla transportslag. Jag hoppas att alla fyller i den enkät om arrangemangen som delas ut. Den blir en viktig grund för att utveckla Transportforum.
Ny kunskap driver ständigt utvecklingen vidare. Varje år vi ses i Linköping tas små steg framåt. Och över tiden blir det stora förändringar. Visst har det hänt mycket under decennierna – och det var inte bättre förr. (Filmsekvens.)
Välkomna till Transportforum 2003.