Professor Staffan Nordmark, forskningsledare vid VTI och en av de drivande krafterna bakom utvecklingen av VTI:s körsimulator, tillträder i maj en gästprofessur vid ett av Japans mest prestigefyllda universitet, the University of Tokyo. Under fyra månader framåt kommer inriktningen där att vara intelligenta transportsystem, särskilt fordonsdynamiska system. Han kommer bland annat att hålla föredrag och föreläsningar om den forskning och utveckling som bedrivs i VTI:s körsimulator, framförallt inom det egna forskningsområdet fordonsdynamik. Men intresset är givetvis stort för att även få veta mer om de förarstudier som beteendevetare från VTI och andra forskningsorganisationer genomfört i VTI:s körsimulator.
Förarbeteendestudierna handlar ofta om utvärdering av ny informationsteknik i bilen, olika informationssystem och förarstöd, som initierats genom olika EU-projekt för att bland annat europeisk bilindustri skall kunna fortsätta konkurrera med japanska och amerikanska biltillverkare! Men som så ofta inom forskning handlar det om samarbete och konkurrens samtidigt.
– Det här kommer att bli en mycket intressant och annorlunda upplevelse. Dessutom ser jag fram emot att få träffa alla gamla japanska vänner igen i deras egen miljö. Vi här på VTI har haft mycket kontakt med japanska fordonstillverkare och forskningsmiljöer under årens lopp. Det fruktbara samarbetet började med att vi redan under 80-talet fick uppdrag i vår körsimulator, framförallt av olika fordonstillverkare. I början av 90-talet valde till exempel Mazda VTI som bildsystemleverantör till sin nya körsimulator.
– Under 90-talet utvecklades samarbetet till att också omfatta forskar- och studentutbyte. Från den japanska fordonsindustrins gemensamma forskningsinstitut, JARI, hade vi under ett år dr Keisuke Suzuki som gästforskare vid körsimulatorn. Från Sverige har jag i min tur kunnat placera studenter i olika japanska fordonsmiljöer för att göra sina examensarbeten, fortsätter Staffan Nordmark.
De examensarbetande studenterna kommer från KTH och avdelningen för fordonsdynamik där Staffan Nordmark är adjungerad professor sedan 1987.
På Tokyouniversitetet, som har en egen körsimulator, kommer Staffan Nordmark att arbeta tillsammans med professor Yoshihiro Suda. Han och kollegan professor Nagai besökte VTI våren 2001 för att prova VTI:s körsimulator och diskutera forskningsproblematik. Det mötet resulterade ett år senare i den från svensk horisont exklusiva inbjudan från tokyouniversitetet till Staffan Nordmark.
– Det här är en fortsättning på vårt tidigare samarbete och utbyte av erfarenheter med Japan. Det visar också att VTI:s körsimulator rankas mycket högt och representerar internationell state-of-the-art och att VTI:s världsledande kunskap inom området efterfrågas.
VTI:s nya simulator för både last - och personbil håller som bäst på att färdigställas och beräknas att tas i drift lagom tills Staffan Nordmark kommer tillbaka till VTI i september månad.
– Det ska bli mycket intressant att se vilka frågeställningar som just nu är aktuella inom den japanska forskningsvärlden. Det kan ge uppdrag i vår nya simulator också så småningom.
Ännu ett uttryck för det goda samarbete VTI har med olika japanska forskarmiljöer är den gemensamma workshop som kommer att äga rum, denna gång i Sverige i början av juni, inom bland annat området drift och underhåll av vägar.