Nu är den snart här – handboken om vägtransporter för föräldrar till barn med funktionshinder.
– Behovet av en sådan här bok är stort. Föräldrar känner inte alltid till vilka lagar och regler som gäller eller vad man har rätt till och kan få hjälp med, säger Torbjörn Falkmer på VTI, en av bokens två huvudförfattare.
Den andra huvudförfattaren är Karin Paulsson på Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, men det skall tilläggas att ytterligare en rad personer varit inblandade i arbetet med boken, bland dem Gunilla Hammarskiöld, Hjälpmedelsinstitutet, Jan Petzäll, Vägverket, och Anna Anund, Gunilla Sörensen och Jan Wenäll, VTI.
– Vår förhoppning är att handboken skall tjäna som ett stöd, att den till exempel skall underlätta för föräldrar att påtala brister, fortsätter Torbjörn Falkmer.
Information till föräldrar
Vill man få ut kunskap inom området barn med funktionshinder och transporter finns det två vägar att gå: man kan välja att informera alla som har som arbete att köra barnen, det vill säga färdtjänst och skolskjutsar.
– Men att ta den här vägen är svårt, säger Torbjörn Falkmer. Man skulle kunna tänka sig att man vände sig till alla som håller på att utbilda sig till chaufförer, att det skulle kunna ingå som en del i deras utbildning hur man arbetar med de här barnen. Problemet är att omsättningen inom yrket är låg, andelen nyutbildade blir därmed liten. En obligatorisk utbildning för alla nyutbildade förare innebär att de som är barn i dag hinner bli vuxna innan samtliga chaufförer fått utbildningen. Att använda sig av den här möjligheten tar helt enkelt för lång tid.
En annan hake är samåkningen; taxi används ofta både som färdtjänst och skolskjuts.
– Att då även inbegripa alla taxichaufförer i utbildningen – ja, det är omöjligt! menar Torbjörn Falkmer.
Den andra vägen då, ja, det är den man har valt att gå, och det är att informera alla mammor och pappor.
– Alla barn med funktionshinder har ju föräldrar. Om de får information och lär sig veta vad som gäller, då påverkar de i sin tur chaufförerna.
En nackdel med att vända sig till föräldrarna är att de har nog att tänka på ändå.
– Att vara förälder till ett barn med funktionshinder är många gånger ett oerhört slitsamt, så det kan kännas lite som om vi lägger sten på börda. Å andra sidan är detta med att ge ut en handbok som riktar sig till föräldrar förankrat inom de handikapporganisationer vi har haft kontakt med under arbetets gång.
Bristfällig olycksrapportering
I handboken beskrivs barns risker i trafiken, barns speciella anatomi och vad den innebär i händelse av en olycka. Dessutom beskrivs specifikt utifrån olika typer av funktionshinder vilka problem som kan uppstå. Problematiken med transport av barn sittandes i hjälpmedel tas också upp.
– Just när det gäller den typen av olyckor finns ett stort mörkertal, påpekar Torbjörn Falkmer.
– Välter en rullstol i en buss blir det sällan tal om detta som en trafikolycka – fastän det är precis vad det är. Kanske registreras det bara som en fallolycka.
Vanligast är dock att den här sortens olyckor inte registreras alls.
– Många barn med funktionshinder har också talsvårigheter. De kan inte tala om för sina föräldrar vad som har skett. Och tyvärr rapporterar chaufförerna inte heller alltid allt som händer, vilket ju beror på att de i grunden har skuld till det som har hänt. Det är ju deras ansvar att barnen skall sitta fastspända på ett säkert sätt.
Det vore rimligt att de som skall rapportera om sådana här olyckor inte också är de som sedan ”skall bestraffas”, understryker Torbjörn Falkmer.
Gratis distribution
I handboken beskrivs det rent konkret hur man spänner fast rullstolar och andra hjälpmedel.
Vidare återges aktuella lagtexter och förordningar i ett överskådligt sammandrag, liksom de förbund, myndigheter och institutioner som man som förälder kan ha nytta och glädje av. Dessutom tar boken upp kommunernas och landstingens upphandlingsprocedurer och ger tips och råd om hur man kan påverka dessa som förälder.
Handboken skall vara klar att tryckas i 10 000 exemplar under 2003. Den kommer att distribueras gratis till samtliga föräldrar som är med i Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn, DHB, Riksförbundet för utvecklingsstörda barn och ungdomar, FUB, Hörselskadades Riksförbund, HRF, Synskadades Riksförbund, SRF, och naturligtvis till föräldrar som är medlemmar i RBU.
– Bästa sättet att nå så många mammor och pappor som möjligt är att gå via förbunden, förklarar Torbjörn Falkmer.
Kostnaden för handboken är beräknad till en miljon kronor. Allmänna arvsfonden och Skyltfonden står för finansieringen.
Text: Catarina Gisby/redakta