Cyklister står för en oproportionerligt hög andel svåra skador och dödsfall i trafiken, en siffra som dessutom ökat de senaste åren. Trafikantgruppen behandlas inte på samma sätt som andra fordon i trafiksystem, till exempel är det många trafiksignaler som inte registrerar när en cykel närmar sig, så som de gör med andra fordon.
Nya typer av varningssystem
Projektet Xcycle med parter från sex europeiska länder har som mål att hitta sätt att göra cyklister mer jämställda i trafiken, uppmuntra till ökad cykling och göra cykelfärden säkrare. VTI är en av de stora aktörerna i projektet och ansvarar för att utvärdera hela konceptet.
− Vi ska ta fram tekniska lösningar för att varna både bilförare och cyklister för incidenter, exempelvis vid korsningar. Det kan vara metoder för att visa information både inne i fordon och ute i trafiken, system som samarbetar för att minska risken för kollisioner, säger Katja Kircher, forskare på VTI.
Ett exempel då tekniska lösningar kan underlätta och förbättra säkerheten är om cyklar och tyngre fordon får förbättrade möjligheter att interagera på ett säkert sätt vid ställen där deras vägar korsas. Ett annat exempel är förbättrade trafiksystem där trafiksignaler ställs in för att cyklister ska få ”grön våg” under sin färd.
En samarbetande testcykel
En arbetsgrupp kommer att utveckla och testa system med avancerad sensorteknik som upptäcker och varnar när cyklister är i närheten av ett större fordon. En annan grupp kommer att ta fram ett system för trafiksignaler som minskar risken för olyckor. Dessa nya system kommer att testas i tyska Braunschweig, på ett nytt testområde som är uppbyggt för forskning inom infrastruktur och trafik.
I projektet kommer forskarna också utveckla en democykel för testning av den teknologi som ska kunna samarbeta med andra fordon. Allt som görs har användaren i fokus.
− Vi tar stor hänsyn till beteende i hela processen, exempelvis genom att använda system som mäter ögonrörelser. Vi ska också göra bedömningar av gränssnitten mellan maskin och människa och undersöka viljan att betala för olika hjälpmedel, berättar Katja Kircher.
Xcycle är ett EU-projekt inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020. Projektet startade i maj 2015 och ska slutrapporteras i oktober 2018. Nioparter från Italien, Nederländerna, Storbritannien, Sverige och Tyskland deltar.
Deltag på Xcycles workshop 18 april 2018 på TRA konferensen i Wien, Österrike. Läs mer på Xcycles webbsida