Systemet med alkolås innebär att förare som gjort sig skyldiga till rattfylleribrott kan beviljas ett körkort med villkor om alkolås, istället för att få körkortet helt återkallat. Beroende på brottets art gäller ett eller två års villkorstid. Systemet med alkolås efter rattfylleri har utvärderats i tre olika delstudier: en registerstudie, en enkätstudie och en intervjustudie.
- Redan i tidigare utvärderingar har man kunnat konstatera att de som har alkolås efter rattfylleri mer sällan återfaller i rattfylleribrott än de som inte har alkolås, säger Åsa Forsman, forskare på VTI.
Syftet med utvärderingen som VTI gjort på uppdrag av Transportstyrelsen har varit att beräkna hur många som är med i systemet, att identifiera vad som hindrar fler från att söka och hur systemet kan förbättras. Forskarna har studerat både de som deltog i programmet med alkolås och de som valde att inte delta.
Omkring 67 procent av deltagarna med alkolås var nöjda med programmet. Ungefär 10 procent ångrade att de var med.
- De flesta av respondenterna upplevde bättre hälsa efter en tid, jämfört med just före rattfylleribrottet. De uppgav att de drack mindre mängder alkohol jämfört med tidigare och att de drack mer sällan, säger Åsa Forsman.
Det är några barriärer som kan göra det svårt att få fler att välja alkolås. Av de som valde att inte skaffa alkolås var huvudanledningarna att det kostade för mycket (64%) och att de var rädda att bli sedda som alkoholister (37%). Deltagarna önskade också att det fanns enklare information om ansökningsförfarandet, exempelvis om läkarintyg, alkohol- och drogtester, kostnader och installation av alkolås.
Resultaten av registerstudien visar att cirka 30 procent av alla som fick körkortet återkallat på grund av alkoholrattfylleri beviljades alkolås.
- 83 procent av deltagarna i systemet med alkolås efter rattfylleri fanns kvar i systemet när villkorstiden var slut.
En majoritet av de som lagförs för rattfylleribrott är män. Männen utgjorde 87 procent av de som hade alkolås och 83 procent av de som inte hade alkolås. Totalt 31 procent av deltagarna med alkolås i två år har fått diagnosen alkoholberoende eller -missbruk.
Rapporter om alkolås
VTI notat 5-2018
VTI notat 16-2017
VTI notat 35-2016