En enkätstudie är en relativt billig metod för att få reda på trafikanters beteende och attityder om trafiksäkerhet. Resultat av nationella studier är dock sällan jämförbara mellan olika länder eftersom man använder skilda metoder med olika utformning av frågor och urval.
Ett europeiskt samarbete som leds av Vias-institute i Belgien skapade enkätstudien ESRA (E-survey of road users´ safety attitudes), för att kunna jämföra data om trafikanters attityder mellan olika länder. Den första ESRA-studien gjordes som en online-studie med vuxna i 38 länder. Enkäten översattes till 33 språk och hade nästan 40,000 respondenter.
Resultat i olika länder
Studien och exempel på resultat presenterades idag på den internationella trafiksäkerhetskonferensen Road Safety on Five Continents, RS5C i Sydkorea.
Uta Meesman, Vias Institute i Belgien berättade att enkäten nyligen genomförts i Latinamerika. Resultaten visar att den största skillnaden är att respondenterna i Latinamerika upplever kollektivtrafik som det mest osäkra transportsättet, vilket i Europa upplevs vara det säkraste sättet att resa. I Belgien använder de resultaten av ESRA för att exempelvis se resultat av trafiksäkerhetskampanjer.
Ward Vanlaar, Traffic Injury Research Foundation (TIRF) i Kanada, har jämfört resultaten i Kanada med Europa och USA. Resultaten visar att användningen av mobil under bilkörning är relativt hög, framför allt i USA där runt 50 procent använder mobil i bil. I Europa och Kanada är det 60-70 procent av respondenterna som uppger att de inte använder mobilen, vilket skulle kunna användas för att få resten att byta beteende för att göra som majoriteten gör: "the bandwagon effect".
Sangjin Han, The Korea Transport Institute (KOTI) Korea, visade att det är vanligt att trafikanter i Korea har ett riskfyllt beteende. Det som sticker ut mest i jämförelse med andra länder är att koreanerna i mycket högre utsträckning uppger att de skriver SMS under bilkörning och att de inte använder bilbälte. Resultaten kommer att användas bland annat i informationskampanjer.
Ny enkät 2018
Under 2018 kommer en ny enkätstudie som involverar omkring 50 länder på sex kontinenter och VTI har tackat ja till att medverka som partner. Enkäten tar upp frågeställningar inom många olika områden kring trafiksäkerhet, exempelvis alkohol i trafiken, hastigheter och användning av mobiltelefon under körning.
– Detta kommer att innebära möjligheter för Sverige att jämföra sig med övriga medverkande länder och identifiera områden med förbättringspotential, säger Anna Vadeby, forskare på VTI.
Mer information om undersökningen ESRA.
Mer information om RS5C.