Under många år har behoven av ett kunskapscentrum för cykling diskuterats och VTI har varit en av de drivande parterna i frågan. Därför utgick forskarna från detta i arbetet med regeringsuppdraget och beskrev visionen om ett nationellt kunskapscentrum för cykling.
– Att ett sådant kunskapscentrum skulle realiseras under tiden visste vi inte när arbetet med det här uppdraget inleddes, säger Anna Niska, forskningsledare på VTI och föreståndare för Cykelcentrum vid VTI.
I infrastrukturpropositionen hösten 2017 föreslogs att ett nationellt kunskapscentrum för cykel skulle inrättas med VTI som värd. Detta blev ett faktum i och med VTI:s regleringsbrev inför 2018 och Cykelcentrum vid VTI invigdes i mars 2018.
Innehållet i rapporten baseras på en sammanställning av kunskap från litteratur, hemsidor, pågående projekt och tidigare genomförda interna strategiska arbeten vid VTI. Synpunkter har samlats in från aktörer inom cykling i Sverige och inspiration har hämtats från andra länder, framförallt i Europa. Forskarna har kartlagt behov och tagit del av erfarenheter från tidigare centrumbildningar inom transportsektorn och cykelplattformar i andra länder. Detta har resulterat i följande lista över Cykelcentrums främsta uppgifter:
Långsiktig kunskapsuppbyggnad: Cykelcentrum ska upprätta ett doktorandprogram med ett flertal doktorander knutna till olika universitet och högskolor inom skilda ämnesområden/discipliner, men med cykling som gemensamt tillämpningsområde. Ett urval av utbildningar och seminarier ska även vara öppna för yrkesverksamma inom området, för ett utbyte mellan teori och praktik. Centret ska också verka för att kunskap kring cykling förmedlas på grundutbildningar på universitet/högskolor.
Länka samman forskning och problemägare: Cykelcentrum ska bedriva tillämpad forskning och utveckling som bidrar till att möta kommuners, regioners, Trafikverkets och andra aktörers utmaningar i att uppnå en ökad och säker cykling. För att underlätta kommunernas cykelfrämjande arbete ska cykelcentrets verksamhet bedrivas i nära samarbete med nätverket Svenska Cykelstäder.
Samordning av forskning och utveckling: Cykelcentrum ska även bidra till ökad samverkan mellan forskningsutförare. Genom att anordna seminarier, workshops och andra centrumaktiviteter kan projektidéer genereras och nya samarbeten skapas.
Samla och sprida kunskap: Cykelcentrum ska ha en funktion för omvärldsbevakning med uppgift att samla in och sammanställa resultat från aktuell forskning om cykling. Information om aktuella publikationer, pågående och avslutade forskningsprojekt ska spridas via webbportalen cykelcentrum.vti.se och ett nyhetsbrev som ges ut regelbundet. Forskningsrapporter och vetenskapliga artiklar ska kompletteras med mer populärvetenskapliga skrifter och kunskapssammanställningar.
Utveckling av tekniska resurser, mått och mätmetoder: Cykelcentrum ska samla och utveckla tekniska resurser för att kunna utföra mätningar och utveckla de mått och metoder som krävs för att kunna bedriva tillämpad cykelforskning, bland annat för att ta fram effektsamband baserade på en vetenskaplig grund.
Cykelcentrum kommer tillsvidare ha sin administrativa hemvist vid VTI i Linköping. Målsättningen är emellertid att verksamhet kopplad till centret ska bedrivas över hela landet och med fler parter än VTI. För att kunna bedriva forskning och uppnå den långsiktiga kompetensuppbyggnad som centret strävar efter, krävs extern finansiering utöver de 5 miljoner kronor per år 2018–2021 som VTI tilldelats från regering för att styra och leda centret.
VTI rapport 973
(Publicerad 2018-06-07)