Nedan följer ett utdrag av VTI:s viktigaste synpunkter och förslag.
Gör institutens roll tydligare
"VTI är av den bestämda uppfattningen att det vore till nytta för vårt land om institutssektorn i Sverige kan utvecklas i en mer europeisk riktning där instituten blir tydliga bryggor till avnämare i näringsliv och offentlig sektor."
Ge rättvisare konkurrensvillkor
"VTI:s grunduppfattning är att konkurrens främjar ett effektivt resursutnyttjande i forskningen och stimulerar vetenskaplig skärpa. Denna uppfattning förutsätter emellertid att rättvisa konkurrensvillkor mellan utförarna så långt som möjligt kan säkerställas."
Höj basfinansieringen
"Det är angeläget att regeringen genom forskningspolitiken adresserar den administrationstunga forskningsfinansieringen och säkerställer att mer av forskningsmedel verkligen går till forskning."
"Finansiering genom basanslag är nödvändigt inom forskningen för att ge förutsättningar att bygga upp och vidmakthålla kompetens och kunskap i ett långsiktigt perspektiv, som också kan vidareutvecklas i innovationskedjan. Detta är inte möjligt i ett finansieringssystem som domineras av kortsiktig projektfinansiering."
"Behov av basfinansiering föreligger även för nationell medfinansiering av EU-projekt, samarbeten med universitet och högskolor och för finansiering av VTI:s professorstjänster och doktorander."
"En basfinansiering är också en förutsättning för möjligheten att delta i olika typer av nationella centrumbildningar och samverkansplattformar tillsammans med lärosäten och andra aktörer. Medfinansiering av centrum och forskningsprojekt – som i praktiken ofta innebär att staten kräver medfinansiering av sig själv – är en allt mer vanligt förekommande företeelse som givetvis urholkar institutens basanslag."
"I länder som Tyskland, Norge, Nederländerna och Finland får instituten i allmänhet en basfinansiering på dryga 30 procent av omsättningen medan den i Sverige ligger runt 20 procent. VTI har 23 procent. Under perioden 2009-2014 har VTI:s basanslag ökat från 39 miljoner kronor till 46 miljoner kronor, vilket är en ökning på cirka 18 procent. Under samma tidsperiod har industriforskningsinstituten inom RISE erhållit ökade statliga anslag motsvarande cirka 150 procent. Många lärosätens basanslag för forskning och utbildning på forskarnivå har också ökat avsevärt under samma tidsperiod, till exempel KTH (83 %) och Chalmers (57 %), delvis som en följd av de tillkommande strategiska satsningar som gjordes i den förra forskningspropositionen. Lärosätena har också möjlighet att täcka en del av sina övergripande kostnader, till exempel för lokaler, via anslagen till grundutbildning. Den låga ökningen av basanslaget har medfört att möjligheterna för VTI att fullfölja institutets uppgifter och funktion inom transportforskningen, att bedriva långsiktig och framstående samhällsrelevant forskning till nytta för offentlig sektor
och näringsliv, har försvårats och att konkurrensvillkoren gentemot lärosäten och industriforskningsinstitut har blivit skevare."
Gör beställaren tydlig
"Utöver marknadsdriven FoU behöver samhället forskning och innovationer som ur ett allmänt, samhälleligt, perspektiv fördjupar kunskapen inom transportsektorn och samtidigt bidrar till transportsektorns utveckling och förmåga att hantera stora samhällsproblem och utmaningar."
"...det saknas en tydlig beställare av forskning som utgår från de transportpolitiska målen..."
Låt vetenskap gå hand i hand med samhällsnytta
"Med utvecklingen av forskningsinstituten och universitetens förändring mot mer uppdragsforskning och tillämpning blir det allt tydligare att ett övergripande forskningspolitiskt mål måste vara tudelat. Forskningen ska inte bara vara nyttig och tillämpningsbar, den ska vara vetenskapligt excellent också, eller annorlunda uttryckt: vetenskapligt excellens i forskningen kan inte ställas mot tillämpbarhet och samhällsnytta. En sådan målbild bör gälla för samtliga forskningsfinansiärer, alldeles oavsett andra målsättningar som ett specifikt forskningsråd också kan ha."
Inför ökat statligt ansvar för forskningsinfrastruktur
"Testbäddar för att testa, certifiera och demonstrera produkter och tjänster är avgörande för svensk konkurrenskraft och framtida utveckling. Demonstrationsanläggningar av olika slag är också värdefulla eftersom de ger möjlighet att för en bredare marknad visa på tillgänglighet och genomförbarhet av nya tekniker och tjänster. Möjligheterna att fullt ut finansiera och förränta större utrustning är emellertid sällan särskilt goda. Osäker beläggning och ofta höga drifts- och underhållskostnader försvårar nyinvesteringar och löpande underhåll. Staten har ett viktigt ansvar för att sådan forskningsinfrastruktur kan tillhandahållas och fungera över tid."
"Ökade resurser bör riktas till insatser som möjliggör ett bättre utnyttjande av befintlig och tillkommande forskningsinfrastruktur och utrustning av olika slag."
Inrätta modell för EU-forskning
"VTI föreslår att ny nationell finansiering för EU-forskning inrättas med utgångspunkt från den modell som tillämpas i Norge sedan 2012; "Stimuleringsåtgärd för att öka deltagandet av forskningsinstitut i EU:s ramprogram (STIM-EU)"."