Sömnighet hos förare är en bidragande orsak till uppskattningsvis mellan 20 och 30 procent av alla olyckor som sker i trafiken. Nu ska VTI tillsammans med en rad andra aktörer försöka definiera begreppet uttröttning när det handlar om framförande av fordon.
– I dagsläget finns det ingen vedertagen definition av trötthet och nu är tanken att vi tillsammans ska komma fram till en användbar definition, säger Anna Anund, forskare på VTI och den som leder projektet.
– Inte minst är det här viktigt för polisen när det gäller bevisföring. Men även för förarna är det bra att det blir tydligt vad som är olagligt på ett mer konkret sätt.
Biologisk definition
Det är svårt att som förare veta när man nått gränsen för vad som kan sägas vara uttröttning. Biologiskt kan man till viss del definiera trötthet genom att sätta gränser kring tid på dygnet, antal vakna timmar eller antal sovda timmar de senaste 24 timmarna. Detta är något som man ibland använder sig av i andra länder för att definiera när trötthet kan ha varit en bidragande faktor till en trafikolycka.
Brett perspektiv med åklagare, polis och forskare
– Även om det finns en del internationella definitioner har vi sett att det finns ett stort behov av att även i Sverige arbeta utifrån ett brett perspektiv med dessa frågor. Därför är, förutom VTI, även åklagare, polis och andra forskare inom trötthet, trafik och medicinsk forskning kring sömn involverade i projektet, säger Anna Anund.