Sedan den 1 januari 2012 kan rattfyllerister som är folkbokförda i Sverige ansöka om alkolås för att få ett villkorat körkort under spärrtiden. Blir ansökan beviljad kan man därmed fortsätta att köra bil inom Sverige. Förutom att installera ett alkolås i bilen måste man dock regelbundet även bevisa att man håller sig drogfri.
– Beroende på spärrtidens längd, ett eller två år, kostar installation och service av alkolås samt regelbundna läkarbesök och provtagningar mellan 20 000 och 40 000 kronor enligt Transportstyrelsen. Den kostnaden får personen i fråga betala själv, berättar Åsa Forsman, forskare på VTI.
Rädda att bli betraktade som missbrukare
Det är i första hand Transportstyrelsen som ansvarar för informationen kring möjligheten att ansöka om alkolås efter rattfylleri. Även polisen kan informera och i studien framgår att informationen uppfattas som tillräcklig, även om vissa delar skulle kunna förbättras.
– Den främsta anledningen till att man aktivt väljer bort alkolåssystemet är kostnaden. Den andra stora orsaken är man inte vill utsätta sig för skammen i att bli stämplad med ett alkolås. Man är helt enkelt rädd att bli betraktad som en alkoholist, berättar utredare Susanne Gustafsson som ansvarat för enkät till och intervjuer med personer som valt bort alkolås.
Påverkar närstående negativt
Majoriteten av dem som avstår från att ansöka om alkolås är i efterhand nöjda med sitt beslut. Enligt studien är det endast 15 procent som ångrar sig.
– Det betyder dock inte att man upplever det smärtfritt att vara utan körkort. Nära hälften upplever att de inte klarar sig bra och att förlusten av körkortet påverkat deras närstående negativt genom att man blivit mer beroende av dem, säger Susanne.
Resultaten presenterades på Transportforum och är en del av en större studie som pågår på VTI till och med 2017. Studien genomförs på uppdrag av Transportstyrelsen och syftet är att utvärdera effekterna av alkolåssystemet.
Foto: Thinkstock
(Publicerat 2016-03-07)