– På gruppnivå ser vi att personer med synfältsbortfall bland annat har 23 procents längre reaktionstid än personer utan synfältsbortfall, dessutom missar de viktig information, säger Björn Peters, forskningsledare på VTI.
Han vill poängtera att mätningen av personers reaktionsnivå är mätt på en grupp människor vilket kan innebära att vissa individer reagerar långsammare medan andra inte gör det. Därför måste VTI gå ner på individnivå för att en eventuell testmetod ska kunna utformas. De här testerna räcker än så länge inte för att utforma en ny bedömningsmetod.
Varje år får omkring 40 000 personer sitt körkort indraget av olika skäl, cirka 9 000 av dem på grund av medicinska skäl. En del av dessa är personer som har synfältsbortfall men just den gruppen har stort hopp om att kunna köra bil igen. Ett hundratal personer utan synfältsbortfall har varit del av en referensgrupp i projektet och de har fått genomföra tester i VTI:s körsimulator i Linköping. Ungefär 500 personer med synfältsbortfall har visat intresse för att ingå i studien på VTI. Tidigare fanns möjligheten att testa körförmågan i en simulator i Norge, men denna finns inte längre och i Sverige är inte praktiska körtester accepterade.
Stort intresse för forskningen
För de personer som får sitt körkort indraget kan det innebära stor tragedi, en del är beroende av sitt körkort både privat och i sitt arbete. Intresset för hur forskningen går är därför av stort intresse. Transportstyrelsen vill ta fram en tillförlitlig och säker metod för att bedöma körförmågan.
– Om synfältsbortfallet inte är så stort kan personerna kompensera bortfallet och det är det vi försöker se, testa körförmågan hos dessa personer. Vi ska försöka utforma en metod för bedömningar men vi måste kunna gå ner på individnivå och där är vi inte än, säger Jan Andersson, forskningschef på VTI.
Själva testscenariot i körsimulatorn innehåller bland annat bussar som svänger ut i körbanan utan att blinka, påfartsvägar och stadskörning med gående som går över övergångsställen.
Olika praxis i olika länder
EU-direktivet om körkort ger varje nation möjlighet att införa nationella undantag, vilket betyder att olika länder i Europa har olika praxis. Björn Peters menar att tester i simulator kan vara en säker och tillförlitlig metod då körtest på väg inte är ett alternativ i Sverige.
– VTI har de resurser, i form av avancerade simulatorer, forskningskompetens och mätutrustning, som krävs och vi är beredda att jobba vidare med att utveckla en metod, säger han.
Forskarna på VTI får ofta samtal från personer som har fått sitt körkort indraget och som nu sätter sitt hopp till nya bedömningsmetoder. Än så länge finns inget färdigt koncept, även om simulatortesterna är ett steg på vägen.
Foto: VTI/Katja Kircher