Krocktest av A-traktor. Ett huvud på krockdocka mot en krossad framruta.
Foto: VTI

Krocktester med A-traktor och mopedbil

Det finns ett behov av att ge ungdomar och föräldrar insikt och förståelse av hur viktigt det är att använda bilbälte även i låga hastigheter. Filmer kan vara ett redskap för detta och som underlag till dem har tre olika krocktester genomförts.

En A-traktor (Volvo 945, årsmodell 1993) har krockats i en frontalkollision mot en betongbarriär i 30 km/tim, en A-traktor (Volvo V70, årsmodell 2003) i 40 km/tim och en mopedbil (Aixam, årsmodell 2016) i 40 km/tim.

I varje fordon har det funnits en bältad förare (krockdocka hybrid III, vägande 78 kg) och en obältad passagerare (krockdocka hybrid III, vägande 78 kg).

Sprid gärna kunskapen

Allt filmmaterial som finns att ladda ner här är fritt att använda, men VTI ska anges som källa. Under de tre prickarna i videospelaren finns funktionen för att ladda ner. Längst ner på sidan finns också länkade ikoner för att dela sidan i sociala medier.

A-traktor som krockas i 30 km/h

A-traktor som krockas i 40 km/h

Mopedbil som krockas i 40 km/h

Mer läsning om krocktesterna

Bälte livsviktigt i A-traktorer och mopedbil visar VTI:s krocktester

VTI:s krocktester med A-traktorer och mopedbilar ger skakande och tydliga besked. Utan bilbälte kan det vara kört även i långsamtgående fordon. Oavsett bilmodell och hastighet – att inte ha bälte på sig är att leka med livet, menar forskarna på VTI.

Senast uppdaterad: