Samverkan: "Vi är glada att VTI finns i Linköping"

Tre personer framför två självkörande minibussar.

Ride the future är ett av många samverkansprojekt som VTI driver. Här talar GD Tomas Svensson vid en pressvisning tillsammans med Anna Wallroth, chef infrastruktur Linköpings kommun, och Marie Skagerström, affärschef Transdev Östergötland. Foto: Mikael Sönne

Linköpings kommun, Östgötatrafiken och Linköpings universitet – där har ni tre av VTI:s allra viktigaste samverkanspartner. Så här säger de om samarbetet med anledning av VTI:s 50-årsjubileum i Linköping.

 

Ingela Lindahl, enhetschef, Linköpings universitet

Hur samverkar Linköpings universitet med VTI?

– LiU och VTI har en långvarig (ända sen organisationerna etablerades i Linköping, men formellt strategiskt samverkansavtal sen 2014) och strategiskt viktig samverkan inom transportforskning, samhällsplanering och mobilitet. Samarbetet sker bland annat genom gemensamma forskningsprojekt, sampubliceringar och delad forskningsinfrastruktur. Inom ramen för det strategiska samverkansavtalet utvecklar och beslutar vi varje år om en gemensam handlingsplan runt utbildningssamarbete, forskningsutveckling, kommunikationsinsatser etc som ligger till grund för arbetet under året.

Vad betyder denna samverkan?

– Vi får möjlighet till en stark koppling mellan tillämpad forskning och akademisk spetskompetens. Tillsammans kan vi ta oss an viktiga samhällsutmaningar – exempelvis runt trafiksäkerhet, hållbara transporter, social rättvisa, energisystem och beredskap. Genom gemensamma forskningsområden kan vi påverka politik och praktik.

Har du något exempel på framgångsrika projekt?

– Ett framgångsrikt samarbete mellan LiU och VTI har varit kring införande av variabla hastighetsgränser. Det har bedrivits både som doktorandprojekt, efterföljande simuleringsprojekt och införandeprojekt, bland annat genom att fältförsök har genomförts runt Södertälje. I detta samarbete har även personer med delad anställning mellan organisationerna ingått.

Finns det något ni planerar eller skulle vilja göra i framtiden?

– Ja, vi har flera tänkta utvecklingsområden, bland annat runt transportekonomi samt transport och hälsa, det senare i samverkan med LiU:s medicinska fakultetet. Vi undersöker också hur LiU och VTI kan nyttja LiU:s stordatorresurser i gemensam transportforskning.

– Vi vill också samverka ännu mer kring utbildning, till exempel genom delade doktorandtjänster, examensarbeten, gemensamma projektkurser och affiliering. Internationellt vill LiU och VTI också arbeta fram fler gemensamma ansökningar till EU-program.


Mattias Näsström, biträdande trafikchef, Östgötatrafiken

Hur samverkar Östgötatrafiken med VTI?

– Vi samverkar i flera olika former av forskningsprojekt. Ett exempel är de självkörande bussarna i projektet Ride the future, RTF.

Vad betyder denna samverkan?

– Vi får till oss kunskap och lärdomar som vi kan använda när vi utvecklar den allmänna och särskilda kollektivtrafiken.

Har du något exempel på framgångsrika projekt?

– Förutom RTF-projektet, som vi varit med i sedan 2017, så har projektet med digital ledsagning varit framgångsrikt. Funktionen står snart i tur att upphandlas för att därefter installeras och erbjudas som en tjänst.

– Sen kan vi även nämna att vår senaste marknadsföringskampanj, Pluskontot, grundar sig på VTI-forskaren Sonja Forwards forskning.

Finns det någon ni planerar eller skulle vilja göra i framtiden?

– Vi ser fram emot att fortsätta inom RTF-projektet och vi är alltid öppna för att delta i studier, referensgrupper med mera.

– Vi ser att den lokala kopplingen är värdefull och vi är glada över att VTI finns i Östergötland och i Linköping.

 

Anna Wallroth, gruppchef infrastruktur, Linköpings kommun:

Hur samverkar Linköpings kommun med VTI?

– Vi har samverkat med VTI i flera olika delar såsom tillgänglighetsåtgärder på offentlig plats, projekt Störningsfri stad 2.0, tyst asfalt för minskat trafikbuller och forskningsprojekt såsom Ride the future.

Vad betyder denna samverkan?

– Samverkan leder till ökad kunskap och förståelse för effekter av åtgärder, trafikanters beteenden och framtida utmaningar. Samverkan inom projektet Störningsfri stad 2.0 bidrar till att stötta stadsutvecklingen genom att ta fram ett verktyg som länkar samman stads- och trafikplanering i staden med bygg- och logistikplanering i byggprojekten.

Har du något exempel på framgångsrika projekt?

– Ride the Future (RTF) är ett framgångsrikt projekt i Linköping där åtta partners (Linköpings kommun, Östgötatrafiken, VTI, LiU, RISE, Akademiska hus, Linköpings Science park och Transdev Sverige AB) har testat automatiserade och elektrifierade fordon sedan 2019. Ursprungligen körde fordonen utan tidtabell, men efter användarfeedback (barn, äldre, pendlare, arbetare och boende) har projektet övergått till anropsstyrd trafik med fler hållplatser och ett större område sedan september 2024. Projektet fokuserar på samverkan och att utforska framtidens transportslag, vilket har lett till utveckling av fordon och tjänster med god acceptans bland resenärer. Projektet har agerat forskningsplattform åt över 30 forskningsprojekt.

– Som kommun är vi särskilt intresserade av hur dessa fordon fungerar som ett komplement till kollektivtrafiken, hur de bidrar till att göra staden mer tillgänglig för fler, hur de samspelar med övriga fordon och trafikanter samt vilka infrastrukturella behov och utmaningar som kan uppstå.

Finns det någon ni planerar eller skulle vilja göra i framtiden?

– Vi planerar för en fortsatt utökning av Ride the future-projektet. Vi ser också ett behov av samverkan kring störningsfri stad och de utmaningar och möjligheter vi ser kopplat till Ostlänken och den stadsutveckling som det innebär.