Studie om ökad säkerhet vid vägarbeten

Skyltar för vägarbete i mörker.
Foto: VTI

Vi söker dig som vill delta i en körsimulatorstudie om ljus och ljusstyrning i samband med vägarbeten och omkörning av plogbilar.

Vad går denna studie ut på?

Det övergripande syftet med projektet är säkrare vägarbetsplatser för både vägarbetare och trafikanter. För att nå detta mål behöver vi mer kunskap om människans förmåga att uppfatta trafikmiljöer och hur man med hjälp av olika utformningar av vägledningen kan påverka beteendet. Tidigare har vägarbetsplatser märkts ut med symboler i reflekterande material och ljuspunkter. Med hjälp utav ny teknik är det möjligt att i stället använda dynamiska ljus.

Vem kan delta?

  • Personer med B-körkort (personbil) i åldern 18–65 år
  • Ej är känslig för blinkande ljus

Hur går studien till?

Vid försöket på VTI kommer vi att registrera din körning. Vi mäter även vart du tittar när du kör i körsimulatorn och din puls. Pulsmätningen genomförs med tre elektroder som fästs på överkroppen. Du kommer inte att uppleva något obehag i samband med pulsmätningen.

Försöket tar omkring en timme och genomförs under vecka 23–27 på dagtid mellan kl. 8.45 och 17.15. I anmälningsformuläret (se länk nedan) får du ange när det skulle passa dig att delta.

Platsen är VTI:s huvudkontor på Olaus Magnus väg 35 i Linköping.

Vilka data kommer att samlas in?

  • Data från körsimuleringen kommer att sparas, t.ex. hur du använder gaspedalen, ratten, bromspedalen, blinkers osv.
  • Vi kommer att registrera hur du avsöker miljön genom att spara ögonrörelsedata och hur stressade du är genom att spara pulsdata.
  • Vi kommer att intervjua dig om dina åsikter och erfarenheter efter körningen.

Vi kommer även att samla in allmänna personuppgifter från dig, t.ex. namn, ålder, kön, körupplevelse och körvana (för att behandla boknings- och samtyckesformulär). Dessa uppgifter samlas endast in för att tillhandahålla demografiska uppgifter om forskningsdeltagarna vid rapportering av resultaten. De insamlade uppgifterna kommer att anonymiseras genom att de kopplas till ett försökspersonnummer. Därför vet inte de som analyserar data vilka deltagarna var. De allmänna uppgifterna kommer att raderas när projektet är slut.

Resultatet av projektet/studien

Slutresultaten från studien kommer att dokumenteras i en VTI-publikation. Denna publikation kommer spridas genom VTI:s webbplatser och andra kanaler, tex. tidningen VTI aktuellt och nyhetsbrev. Resultaten kommer även att publiceras som två vetenskapliga artiklar och presenteras på konferens.

Har du några frågor om undersökningen kan du kontakta Sonja Forward (sonja.forward@vti.se, 070-638 03 63).

Ersättning

Du får en trisslott i ersättning.

Anmälan

Senast uppdaterad: