Mattias Hjort

Bild på Mattias Hjort
Befattning:
Forskningsledare
Organisatorisk tillhörighet:
Körsimulering och visualisering
Telefon:
+46 13 20 42 91
Mobiltelefon:
+46 70 320 43 44
E-post:
mattias.hjort@vti.se
Postadress:
581 95 Linköping

Ansvarar för VTI:s utrustningar för mätning av däckfriktion. Den stationära däckprovningsanläggningen (DPA) kan testa både personbils- och lastbilsdäck på olika underlag, men används primärt för tester på is. Den mobila enheten, kallad BV12, kan testa personbilsdäck på alla underlag och används också ibland som referens för andra utrustningar för friktions-mätningar.

Arbetsuppgifter

Jobbar huvudsakligen med mätning och simulering av däckegenskaper. Speciellt är det däckens friktionsegenskaper som undersöks. Utöver det har jag jobbat med trafiksäkerhet för bussar och extra långa/tunga lastbilar, samt med utvärdering och testning av aktiva säkerhetssystem. Jag har även arbetat med ITS (Intelligent Transport Systems) frågor, där jag bl.a. har utfört förarbeteendestudier med VTI:s körsimulator.

Aktuella projekt:

Leder VTI:s deltagande i SAVELEC, där vi ska utföra beteendevetenskapliga tester i VTI:s körsimulator, samt utföra fälttester med en elektromagnetisk bilstoppare.

Leder tillsammans med Luleå Tekniska Universitet ett projekt för att ta fram testmetoder för vinterdäcksklassificering.

 

Utbildning

Teknologie dr i beräkningsfysik, Linköpings Universitet, 2001
Civilingenjör i Teknisk Fysik och Elektroteknik, Linköpings Tekniska Högskola, 1997

VTI-publikationer

rss
Tidigare VTI-publikationer »

Kollegor

Alla kollegor »

Relaterade tjänster

  • Däckprovning

    VTI har lång erfarenhet av däcktester, både på is och på våta vägar. För att minska väderberoendet erbjuder vi en kyld anläggning för däcktester inomhus. Vår...